KATANAC NA FABRIKU BAKARNIH CEVI: Bez korice hleba ostaje 400 porodica u Majdanpeku
Foto: Kurir

oPUSTOŠeno

KATANAC NA FABRIKU BAKARNIH CEVI: Bez korice hleba ostaje 400 porodica u Majdanpeku

Srbija -

Prazne hale: Ruska kompanija „UGMK Holding“ obustavila proizvodnju u Majdanpeku, radnike poslala na prinudni odmor, a svu vrednu opremu izvozi u matičnu fabriku

Oko 400 radnika nekada uspešne Fabrike bakarnih cevi (FBC)iz Majdanpeka uskoro bi moglo ostati na ulici, a isto toliko porodica bez osnovnih sredstava za život, pošto je vlasnik fabrike, ruska kompanija „UGMK Holding“, zatvorila proizvodne pogone, a u Rusiju izvozi svu robu, repromaterijal i opremu koja iole vredi, saznaje Kurir.

U fabrici, u kojoj je 280 radnika bilo u stalnom radno odnosu, a još 100 njih po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, proizvodnja je stala 25. decembra posle sednice Skupštine akcionara fabrike. Na toj sednici je promenjen naziv fabrike, kao i osnovna delatnost iz proizvodnje u trgovinu na veliko metalima i metalnim rudama.

- Sve se desilo iznenada i neočekivano krajem prošle godine. Odjednom su krenule priče da se fabrika prodaje, dolazili su predstavnici grčke fabrike „Halcor“ da razgledaju halu i mašine, a radnici su poslati na prinudni odmor. Niko nas ništa nije obavestio, samo su nam šefovi rekli do kada koji sektor radi. Onda su Grci 15. januara saopštili da odustaju od kupovine i najavljen je socijalni program. Sve što je od sirovina i repromaterijala bilo u fabrici sada pakuju i voze u Rusiju, kao i viljuškare i druga vozila i opremu koja vredi, a ostaće samo dotrajale mašine. Na vrata stavljaju lance i katance, a iz kantine rasprodaju šporete i friteze - kaže za Kurir Radica Milivojević, špediter u fabrici.

Ona dodaje da ne zna da objasni kako se oseća jer ima dva sina i stambeni kredit, a ostaće samo sa suprugovom platom u gradu u kome su mogućnosti za posao su male.

foto: Kurir

I Milko Pejović, šef prodaje u FBC, kaže da promena delatnosti firme znači da je proizvodnja ugašena. - Obrazloženje je bilo da od 2014. do prošle godine fabrika nije poslovala rentabilno. Bilo je pitanje da li će da se javi neki kupac, ali pošto su Grci odustali, u utorak je izašla sistematizacija prema kojoj se proizvodnja gasi. Radnici su poslati na prinudni odmor do završetka socijalnog programa i dobiće otpremnine u skladu sa Zakonom o radu - kaže Pejović.

Od direktora „Bakarnih cevi“ Vladimira Marakulina nismo dobili odgovore zbog čega se gasi 400 radnih mesta.

ISTORIJAT FABRIKE

  • Fabrika bakarnih cevi osnovana je 19. decembra 1978. godine
  • 2004. godine fabrika je prodata na aukciji za 183 miliona dinara kompaniji „Alpin Group“ AG iz Švajcarske, čiji je vlasnik ruska firma „UGMK Holding“
  • Između 60 i 70 miliona evra je iznosio godišnji promet fabrike poslednjih godina

Nikola Naunović

GUBITAK ZA CELU OPŠTINU

Nikola Naunović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek, kaže da lokalna samouprava nema zvanične informacije o zatvaranju fabrike, a pošto je reč o privatnoj firmi, nema nikakve ingerencije nad njom. - Nemoćni smo da išta učinimo. Naša je želja da se pojavi neki investitor. Ljudi koji su ostali bez posla su naši građani i zato je situacija mučna. Kad se pojavi neka zvanična informacija, videćemo da zatražimo neku pomoć od Vlade Srbije. Od sindikata čujem da se čeka socijalni program, ali smo svesni da je gašenje tih radnih mesta gubitak i za lokalnu samoupravu - ističe Naunović.

Poslovna politika

RADE KRAJ GRADA BAKRA, A UVOZE GA IZ RUSIJE

Kako Kurir saznaje od zaposlenih u fabrici koja sada nosi naziv samo „Bakarne cevi“, Rusi su svih 15 godina otkako su postali vlasnici fabrike, umesto iz Bora, bakarne žice uvozili iz Rusije. - Uvozili su bakarnu žicu iz Rusije, topili je i od nje pravili livnički trupac, a onda iz njega bakarne cevi. A pre privatizacije su bakarni trupci kupovani u Boru - kaže Radica Milivojević.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track