');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Kako je bahati princ hakovao Bezosa i UNIŠTIO MU BRAK: Bili su dobri prijatelji, a onda je jedna poruka SVE PROMENILA

Mobilni telefon jednog od najbogatijih ljudi na svetu Džefa Bezosa hakovan je 2018. godine nakon što je primio zaraženu "Vatsap" poruku od prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, nekoliko meseci pre nego što je "National Enquirer" razotkrio milijarderovu aferu sa TV voditeljkom Loren Sančes.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džef Bezos i Mohamed bin Salman profimedia-0494153188 Foto: Profimedia
Džef Bezos i Mohamed bin Salman profimedia-0494153188

Multimilijarder, osnivač "Amazona" dobio je video datoteku u koja sadrži maliciozni kod sa ličnog telefonskog broja Mohameda bin Salmana, javio je u utorak "Gardijan".

Prema forenzičkom ispitivanju telefona nakon toga, poruka je poslata 1. maja 2018. U roku od nekoliko sati hakeri su ukrali veliku količinu podataka sa Bezosovog telefona. Nema detalja o tome koji su podaci uzeti. Osam meseci kasnije, tabloid "National Enquirer" razotkrio je ljubavnu aferu sa Loren Sančes, a Bezos je optužio tabloid za "iznuđivanje i ucene" zbog pretnje da će objaviti gole fotografije koje je milijarder slao voditeljki.

Ubrzo nakon toga je Džef Bezos objavio da se razvodi od supruge Mekenzi, a njihov razvod je bio najskuplji ikada.

Džef Bezos i Loren Sančes
Foto: DIVYAKANT SOLANKI / EPA;
Džef Bezos i Loren Sančes

Džef Bezos je ukazao na navodne finansijske veze tabloida sa Saudijskom Arabijom i nagovestio da je kraljevstvo besno na njega zbog izveštavanja "Vašington posta", lista u vlasništvu Bezosa, o smrti kolumniste Džamala Kašogija. Za otmicu i ubistvo Kašogija zapadne obaveštajne službe okrivile su saudijski državni vrh.

Izveštaj istražitelja UN zaključio je sa "velikom sigurnošću" da je Saudijska Arabija hakovala Bezosov telefon.

Dejvid Peker, šef izdavačke kuće AMI koji poseduje "National Enquirer", sreo se prestolonaslednikom u septembru 2017. Obojica su žestoko negirali optužbe da su sarađivali u napadu na Bezosa.

Pročitajte još

U aprilu 2018. AMI je objavio časopis na 97 stranica u kojem hvali Saudijsku Arabiju i Bin Salmana, a koji se misteriozno pojavljivao na kioscima u supermarketima širom zemlje bez ikakvog objašnjenja.

U vreme navodnog hakerskog napada u maju 2018. godine, Bezos i Bin Salman su razmenjivali prijateljske poruke nakon sastanka na večeri nedelju dana ranije. Princ je tada krenuo iz Njujorka u Los Anđeles, sa zaustavljanjem u Beloj kući, gde je bio dobro primljen.

Mohamed bin Salman
Foto: Tanjug/AP
Mohamed bin Salman

"Amazon" je počeo da razvija plan za izgradnju tri kompjuterska centra u vrednosti od milijardu dolara u Saudijskoj Arabiji, kao deo napora Bin Salmana da modernizuje kraljevstvo i diverzifikuje ekonomiju. Ali odnosi su Bezosa i Bin Salmana su se pokvarili zbog Kašogijevih kritika Rijada.

Navodno je zlonamerni fajl koji je zarazio Bezosov telefon bio neki video snimak, ali nejasno je šta je bilo na njemu.

Prema rečima režisera Brajana Fogela, video datoteka je sadržavala deo hakerskog softvera koji se zove "Pegaz" (Pegasus), što je tvrdnja predstavljena u njegovom novom dokumentarnom filmu "Disident".

"Pegaz", kojeg je razvila izraelska tehnološka firma, može da pristupi porukama na zaraženom telefonu, prati pozive, prikuplja lozinke, pronalazi lokacije telefona, pristupi mikrofonu telefona i video kameri i skenira podatke iz aplikacija. Nekoliko sati nakon što je Bezos primio poruku, nestali su mu neki podaci sa telefona.