Poklonio bubreg i pola jetre i rizikovao život da bi spasao tuđi - Nikola Subašić dobitnik zlatne plakete: Žiri Večernjih novosti izabrao najplemenitije (FOTO+VIDEO)

D. MATOVIĆ - B. CARANOVIĆ

22. 01. 2020. u 18:00

Zlatnim plaketama nagrađeni su i, za kolektivni podvig, verujući narod i mitropolija i eparhije SPC u Crnoj Gori, Anastasija Vujić (14) za dečji podvig, a posthumno Darko Vujošević (42)

Поклонио бубрег и пола јетре и ризиковао живот да би спасао туђи - Николa Субашић добитник златне плакете: Жири Вечерњих новости изабрао најплеменитије (ФОТО+ВИДЕО)

Foto/Video D. Milovanović - Ž. Knežević

HRABRI Nikola Subašić (26) koji je donirao bubreg i deo jetre najboljem drugu, dobitnik je zlatne plakete "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig u 2019. godini. On se od srede 22. januara pridružio neugasivom sazvežđu dobitnika iz prethodnih 56 godina naše akcije, koji su za ličnu požrtvovtnost dobili ovo prestižno priznanje. Nikola je stavio svoj život na kocku da bi spasao prijatelja od sigurne smrti.

Da Nikola bude ovenčan zlatnom plaketom u tradicionalnoj, 57. akciji Najplemenitiji podvig godine, odlučio je specijlani žiri "Večernjih novosti", predvođen akademikom Matijom Bećkovićem.

Iako je znao da su transplantacije bubrega i jetre vrlo rizične, oporavak težak i da će zauvek morati da promeni način života, Nikola Subašić je bez dileme odlučio da spase život svom prijatelju Luki Vasiljeviću. Ni danas, godinu posle, skromni Nikola nije svestan da je uradio ono za šta je malo ko kadar. To što je učinio za njega je bilo potpuno prirodno, podrazumevajuće, ljudski.

- Svi naši podvižnici su heroji, junaci, ali ono što je izdvojilo Nikolu Subašića je njegova svesna i promišljena odluka da pokloni deo svoga zdravlja, da rizikuje sopstveni život da bi spasao tuđi - rekao je Arno Gujon, jedan od članova žirija. - Saznanje da može da pomogne, za njega je bilo dovoljno da donese odluku.

Žiri je odlučio da Zlatnom plaketom za najplemenitiji kolektivni podvig godine nagradi verujući narod i klir Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. U obrazloženju žirija navodi se da su oni ustali u odbranu svojih svetinja i pokazali se pred celim svetom kao najživlja crkva u Evropi.

- Ovo je nagrada za sve ono što vidimo ovih nedelja, za odbranu duha, vere, Crkve. Taj narod koji se podigao u odbranu srpskih svetinja, živa je hodajuća crkva koja se uzdigla do nebesa - rekao je predsednik žirija akademik Matija Bećković. - Omladina, za koju smo mislili da je indoktrinirana i izgubljena, pojavila se kada je najvažnije. Nije se uplašila, ustala je da odbrani svoju Crkvu i duhovnost. Iznenađen sam tim narodom. Kada je dirnuto u samo očno dno tog naroda, on se podigao i ne postoji nijedan kraj od Kolašina, Pljevalja, Berana do Herceg Novog i Ulcinja, koji se nije pridružio.


Zadivljeni plemenitošću četrnaestogodišnje Anastasije Vujić iz Beograda, koja već dve godine poklonima usrećuje najmlađe u bolnicama i domovima, žiri ju je nagradio Zlatnom plaketom za dečji podvig godine.

- Imali smo nezahvalnu ulogu da rangiramo plemenite podvige. Ove godine odlučili smo se za Nikolu Subašića i devojčicu Anastasiju Vujić, koja je sebi dala truda da obilazi ugrožene ljude u bolnicama i domovima - kazao nam je Matija Bećković. - Žiri se duboko poklonio i jednome i drugome, a, u isto vreme, učinilo mi se, da su oni na neki način zbirno ime za druge koji su učinili slične podvige. Nagrada za najplemenitiji podvig, tako se čini, nikada nije bila važnija nego danas, u vreme opšteg otuđenja i sebičnosti. Ovi primeri tu usvojenu floskulu demantuju.

Zlatnom plaketom, posthumno je nagrađen Darko Vujošević (42) iz Podgorice koji je nastradao spasavajući porodicu Kumburović na Skadarskom jezeru. Do poslednjeg daha borio se da iz nabujale vode spase malu Janu, njenu trudnu majku Ninu i oca Ratka. Nažalost stradali su zajedno a njegov će podvig živeti večno.

Srebrne plakete "Večernjih novosti" dobiće Miloje Šćepanović (45), policijac iz Nikšića, koji je odbio da tuče vernike koji su protestovali protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, stolar Milorad Jurković (50) iz Rakovca, Slobodan Vasić Vasa (56), novinar iz Požarevca, Zoran Kocić (72), penzioner iz Novog Sada, Uroš Ždero (34), desetar Vojske Srbije, kao i profesor Slavoljub Stojadinović (42) iz Velike Plane, koji je goloruk svoj razred odbranio od naoružanog otmičara. Plaketama će biti nagrađeni i "Evropski front solidarnosti sa Kosovom" iz Češke, Zavičajno udruženje "Stari Ras" iz Pančeva, monahinje iz manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, kao i učenici trećeg tri razreda Medicinske škole u Prokuplju.

Zlatne i srebrne plakete za najplemenitiji podvig, našim podvižnicima biće uručene 10. februara, u podne, u Skuštini grada Beograda.


PUNA DIVLjENjA

- SREĆNA sam i puna divljenja prema onim ljudima koji zaborave i svoj život i interes, a jedino što im je važno je da učine dobro za druge - kaže glumica Tanja Bošković. - Ponosna sam što sam o ovom žiriju koji svake godine može da izrazi svoje divljenje prema takvim ličnostima. Svi koji žive u Srbiji, treba da bude ponosan jer zna da među nama postoje takvi ljudi.


MOTIVIŠE DRUGE

- SMATRAM privilegijom što sam u ovom žiriju 15 godina - kaže Verica Rakočević, modna kreatorka. - U vremenu kada smo postali neosetljivi za tuđe patnje i brige, kada zaboravljamo znakove pored puta, vrlo su važni oni koji to ne zaboravljaju i pomažu drugima. Ova nagrada je posebna, jer skreće pažnju na te divne ljude i motoviše druge da pođu njihovim stopama.


ŽIRI

ŽIRIJEM za najplemenitiji podvig predsedava akademik Matija Bećković, a članovi su akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, humanitarac Arno Gujon, novinar Branko Stanković, Veselin Jevrosimović direktor "Komtrejda", modni kreator Verica Rakočević, Nedeljko Krsmanović, direktor Kompanije "Novosti", i Milorad Vučelić, glavni urednik svih izdanja naše kompanije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije