Princ Saudijske Arabije hakovao telefon vlasnika Amazona 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Istražitelji Ujedinjenih nacija i digitalni forenzičari povezali su slučaj hakovanja mobilnog telefona vlasnika Amazona, DŽefa Bezosa, s princom Saudijske Arabije, Muhamedom bin Salmanom, tvrdi britanski Gardijan.

Prema informacijama iz istrage, Bezosov mobilni hakovan je 2018. godine, nakon što je primio video koji mu je poslat s WhatsApp računa saudijskog princa.

Za samo nekoliko sati, s Bezosovog mobilnog telefona iskopirani i ukradeni gigabajti podataka. Prema izvorima koje Rojters, dokazi o upletenosti Muhameda nin Salmana nisu nepobitni, ali su dovoljno snažni da bi opravdali pokretanje dublje istrage. Bezos je najbogatiji čovek na svetu, čija se imovina procenjuje na 115,6 milijardi dolara i do sada je najprominentnija žrtva hakovanja državnih aktera. Dodatna veza između Bezosa i Saudijske Arabije je ta što je Bezos i vlasnik Vašington posta, za kojeg je radio ubijeni saudijski disident DŽamal Kašogi.

Međunarodna istraga Kašogijevog ubistva takođe je implicirala saudijskog princa. Saudijska ambasada u Sjedinjenim Državama odbacila je tvrdnje iz izveštaja. “Nedavno pisanje medija koje sugeriše da Kraljevina stoji iza hakovanja telefona gospodina Bezosa su apsurdne”, kaže se u priopštenju iz ambasade. “Pozivamo na punu istragu tih tvrdnji, kako bi se mogle utvrditi sve činjenice”, ističe se i saopštenju. Danas će dva specijalna izvestitelja UN za slobodu izražavanja Dejvid Kej i izvestiteljka za vansudska pogubljenja Anjes Kalamar – dati zajedničku izjavu vezanu uz istragu, prenosi Jutarnji. (kraj) js 17:13

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari