Neočekivani obrt na političkoj sceni Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Na opozicionoj političkoj sceni, juče se dogodio obrt koji je malo ko očekivao – aktivisti pokreta „1 od 5 miliona“, na vanrednoj konferenciji za štampu, saopštili su da će izaći na nastupajuće izbore, ukoliko u roku od sedam dana Stranka moderne Srbije i Nova stranka „ne održe svoju reč“ i ne proglase bojkot.

Lider Nove stranke Zoran Živković nije želeo za Danas da komentariše ultimatum pokreta „1 od 5 miliona“, ali je to učinila kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

Ona za naš list poručuje da nije prvi put da se Savez za Srbiju krije iza, kako kaže, „omladine Saveza za Srbiju“, i da izlazi u javnost sa pretnjama koje nisu poziv za saradnju, već poziv za pokoravanje.

– Pošto mi znamo šta je pozadina čitave priče, ljubazno ćemo im se zahvaliti na predlogu, ali ćemo samostalno do kraja donositi svoje odluke, bez pritisaka koji dolaze od omladine Saveza za Srbiju, preko Saveza za Srbiju – ističe Macura.

Ona tvrdi da su u SMS-u od samog formiranja pokreta „1 od 5 miliona“ znali da će to biti iskorišćeno za izbore i to ne samo na republičkom nivou. Prema Macurinim rečima, formirano je nekoliko lokalnih udruženja, koja će verovatno formirati liste u obliku grupa građana i tako izaći na naredne izbore.

– Ovo je samo jedan u nizu izgovora da Savez za Srbiju u stvari izađe na izbore, a da zvanično, kobajagi, ne prekrši obećanje koje se zove „bićemo u aktivnom bojkotu“. Već nekoliko meseci se piše i govori o tome da su se omladinci Saveza za Srbiju okupili u udruženje građana koje je formirano za potrebe izlaska na izbore – naglašava Macura i dodaje da je to urađeno kako bi se sakrila namera Saveza za Srbiju da pod nekim drugim imenom izađe na izbore.

Ona ukazuje da bojkot prosto ne daje rezultate i poziva se na istraživanje USAID-a, koje je pokazalo da samo tri ili četiri procenata građana podržava bojkot.

– To je istraživanje u koje su uvid imale apsolutno sve političke organizacije koje su to želele; Stranka moderne Srbije, sve članice Saveza za Srbiju, verovatno i omladina „1 od 5 miliona“. Svi politički akteri su imali priliku da pogledaju to istraživanje. Nije neobično da su možda sačekali momenat da se Pokret slobodnih građana odluči na bojkot, kako im oni ne bi predstavljali realnu konkurenciju i time ih još dodatno sabotirali, s obzirom da su ih u međuvremenu baš sabotirali – navodi Macura.

Još jedan član trojnog predsedništva SMS-a Aleksandar Stevanović, na Tviteru je prokomentarisao ultimatum pokreta „1 od 5 miliona“.

– Ma izađite omladinci na izbore šta god da mi u SMS i Novoj odlučimo. Ionako se sprema sila mimikrijskih bojkot listi na lokalu, gde su sve tu je i još jedna – poručio je Stevanović.

Pavle Grbović, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da mu je jasna namera pokreta „1 od 5 miliona“ da eventualni izlazak na izbore iskoriste za pritisak na one koji su potpisali Sporazum sa narodom, a nisu se opredelili za bojkot, jer bi dobili kakav takav medijski prostor koji bi verovatno koristili i za promociju bojkota, kao i mogućnost postavljanja kontrolora za izborni dan.

– Jedino mi nije jasno da li su upoznati sa time koliko potpisa treba da prikupe i da ukoliko osvoje manje od jedan posto ne mogu da računaju na sredstva iz budžeta. Ne bih voleo da ih nepoznavanje formalne strane izbornog procesa zbog jednog naivnog političkog manevra dovede u tešku materijalnu situaciju – kaže Grbović.

Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za štampu na platou ispred Filozofskog fakulteta, aktivistkinja pokreta „1 od 5 miliona“ Valentina Reković poručila je da će taj pokret izaći na predstojeće parlamentarne izbore, ukoliko potpisnice Sporazuma sa narodom Nova stranka i Stranka moderne Srbije, kako je kazala, „ne održe svoju reč“ i ne proglase bojkot u narednih sedam dana. Ona je istakla da će taj pokret „blokirati ulazak u parlamenti“ te dve stranke, ukoliko ne proglase bojkot.

– Pošto oni nisu proglasili bojkot, imaju nameru da učestvuju na izborima, mi ćemo blokirati njihov ulazak u skupštinu posle ovih izbora, tako što će pokret „1 od 5 miliona“ izaći na izbore – kazala je Reković, upitana da pojasni šta predstavlja „blokada njihovog ulaska u parlament“.

Ona je dodala da je taj pokret „inicijator sporazuma i inicijator bojkota“ i podsetila je da su „rekli da će braniti svaki taj potpis“, kao i da je to „poslednji stub odbrane svakog potpisa“.

– To je naša odgovornost i obaveza, zato što smo inicijatori sporazuma. Jedino tako ga možemo odbraniti – ocenila je Reković.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara da li je ovo „neka vrsta pretnje“, rekla da to nije nikakva pretnja, već „odgovorno ponašanje, da se poštuje data reč i sporazum sa narodom“.

– Postoje potpisnici Sporazuma sa narodom koji su proglasili bojkot, iako su mislili da do nas neće doći informacija da se spremaju za izlazak na lokalne izbore. Pokret „1 od 5 miliona“ će izaći na lokalne izbore ukoliko u roku od sedam dana oni ne obustave sve aktivnosti priprema izlaska na lokalne izbore – poručila je Reković.

Upitana da li građani treba da odluče kada je u pitanju bojkot SMS i Nove stranke, ona je rekla da „narod nije stado za šišanje koje svaki političar može malo po malo da štrcne“.

Zatečeni – odluka zasad ostaje

Savez za Srbiju nije preinačio odluku – zalažemo se za bojkot izbora na svim nivoima, reklo je juče našem listu nezvanično nekoliko izvora iz tog opozicionog bloka. Sagovornici Danasa tvrde da na nedavnim sastancima SZS-a nije razmatrana mogućnost učešća na izborima, kao i da su bili „zatečeni“ i „neprijatno iznenađeni“ najnovijim javnim porukama predstavnika „1 od 5 miliona“. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari