Duško Marković: Zakon o slobodi veroispovesti je nemoguće povući

Novosti Online / V.K.

22. 01. 2020. u 10:33

Premijer Duško Marković najavio nastavak razgovora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem

Душко Марковић: Закон о слободи вероисповести је немогуће повући

Foto: Tanjug - Risto Božović

Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore izjavio je da je nemoguće povući Zakon o slobodi veroispovesti najavljujući da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju za nastavak razgovora.


- Vlada će razgovarati sa akterima unutar Crne Gore. O tome ne može odlučivati nijedan predsednik, pa ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije - kazao je Marković za Javni servis.


- Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje predsednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče. On može biti osporen u celosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu proceduru predviđenu za to. Ne može crkva tražiti povlačenje zakona, jer nema ustavne mogućnosti za to.


Marković je kazao i da sva dešavanja koja su usledila nakon usvajanja zakona nisu bila samo otpor tom aktu, već je preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da država suvereno odlučuje o svojim pitanjima.



- Taj atak i neviđenu propagandu nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susedne Srbije. Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je jasan odnos o državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima, poručio je crnogorski premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Далматинац

22.01.2020. 11:01

Па и то паљење заставе је нула тоје туђа застава вражија колиико се зсстава разни запалило па шта, држава живи опет.

rafrd011

22.01.2020. 11:56

pi njemu ispade onda da je amfilohije protiv države, a hoće S njim da razgovara. ovamo nema prava crkva da pokrene ništa, zašto onda pregovori snjom