Tržište

Vol Strit skliznuo s rekordnih nivoa zbog koronavirusa

Vol Strit skliznuo s rekordnih nivoa zbog koronavirusa
Foto: Tanjug/AP | Vol Strit skliznuo s rekordnih nivoa zbog koronavirusa

Na Vol Stritu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa jer je ulagače zabrinuo prvi slučaj koronavirusa u SAD-u, a pokolebalo ih je smanjenje procjena rasta svjetske privrede od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

Dow Jones oslabio je 152 boda ili 0,52 posto, na 29.196 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 3.320 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 9.370 bodova.

Sva tri indeksa skliznula su s rekordnih nivoa nakon vijesti da je jednoj osobi u Sijetlu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnostifikovan koronavirus.

I ostale svjetske berze bile su juče pod pritiskom zbog širenja tog virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo devetoro ljudi, dok ih je više od 440 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u centralnom dijelu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine.

Ulagači se plaše negativnih posljedica za privrede, obzirom da uskoro počinje kineska Nova godina kada milioni ljudi putuju.

Zbog toga je juče najviše pao indeks vazduhoplovnog sektora, u prosjeku 2,8 odsto, a pod pritiskom su se našle i američke hotelske kuće koje imaju hotele u Kini.

"Svaka nova nesigurnost dovodi do većih oscilacija na tržištu jer se ulagači preusmjeravaju iz rizičnijih u sigurnije investicije. Vijesti o koronavirusu podsjećaju da ima rizika na tržištu i to je nešto što će investitoru u idućem razdoblju pratiti", kaže Čarli Ripli, strateg u kompaniji Allianz Investment Management.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalne privrede u ovoj i idućoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati. Od 46 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 71,7 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su juče pale. Doduše, frankfurtski DAX ojačao je 0,05 odsto, na 13.555 bodova, no londonski FTSE indeks skliznuo je 0,53 odsto, na 7.610 bodova, a pariški CAC 0,54 odsto, na 6.045 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije