Capital.ba

Haftar “zavrnuo slavine” naftovoda

22.01.2020. / 8:30

TRIPOLI, Smanjenje proizvodnje na libijskim naftnim poljima predstavlja pritisak na vladu u Tripoliju i kratkoročno bi moglo da poveća cijenu nafte u svijetu.

Libijska nacionalna naftna korporacija saopštila je da smanjuje proizvodnju na naftnim poljima “El šarare” i “El fil” nakon što su snage Libijske nacionalne armije pod komandom Halife Haftara zatvorile glavni cjevovod sa ovih polja i blokirale luku za izvoz.

Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Goran Radosavljević kaže da će “zavrtanje slavine na naftovodu” biti veliki udar na vladu u Tripoliju, s obzirom da je glavni izvor finansiranja cijele države prodaja nafte.

On smatra da je to još jedan način da se izvrši pritisak “opozicione strane” na centralnu Vladu u Tripoliju.

“Mislim da blokada proizvodnje nafte u Libiji ne ide naruku ni jednoj ni drugoj strani u dugom roku, jer vjerujem da se i ova druga strana takođe finansira od nafte, tako da vidjećemo šta će mirovni pregovori donijeti i da li će se neki sporazum postići, iako su sada te dvije strane prilično udaljene”, kaže Radosavljević.

Prema njegovim riječima, Libija je veliki svjetski proizvođač nafte i, uprkos građanskom ratu koji u toj zemlji traje skoro deceniju, među 20 je najvećih svjetskih proizvođača na svijetu, sa nekih 1,2 miliona barela dnevno.

Pitaju se SAD, Rusija i Saudijska Arabija

“Tako da bi smanjenje ili čak prestanak proizvodnje nafte u Libiji moglo da utiče na naftno tržište u negativnom smislu i, u kratkom roku, na rast cijena”, smatra Radosavljević.

Kad je riječ o nekom dužem roku, prvo bi trebalo vidjeti koliko će ova blokada trajati, s obzirom da su u toku mirovni pregovori u Berlinu i da je neki sporazum postignut.

“Svakako, ako to potraje, vjerujem da će zemlje poput SAD, Rusije i Saudijske Arabije uspjeti da nadoknade tu količinu nafte i da će se tržište stabilizovati, ali u kratkom roku bi to moglo da utiče na rast cijena”, smatra Radosavljević.

On ističe da je proizvodnja nafte u Libiji u odnosu na vrijeme prije izbijanja građanskog rata dosta smanjena, dok se, sa druge strane, na svjetskom tržištu proizvodnje nafte “scena jako promenila”.

“Amerika je od neto uvoznika postala neto izvoznik i zvanično najveći proizvođač nafte i gasa na svijetu. Saudijska Arabija je pala na treće mjesto, poslije SAD i Rusije, što je interesantno, jer decenijama je bila najveći proizvođač. Vjerujem da će ova tri proizvođača koji proizvode trećinu, ako ne i više na dnevnom nivou nafte i gasa u svijetu, uspjeti da nadoknade taj pad”, zaključio je Radosavljević. Sputnik

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!