Banja Luka

Sekcije u osnovnim školama privlače brojne učenike

Sekcije u osnovnim školama privlače brojne učenike
Foto: N.N. | Sekcije u osnovnim školama privlače brojne učenike

BANJALUKA - Pojedine škole na prostoru grada pored uobičajenih sportskih i sekcija prirodnih nauka kao što su matematika i fizika učenicima nude i sekcije kaligrafije, robotike, ritmike, kao i sekciju kodiranja.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" na Laušu učenici mogu da biraju između 23 različite sekcije, a među njima je i sekcija robotike i kaligrafije.

"U našoj školi je specifično što imamo kaligrafsku sekciju, sekciju lijepog pisanja. Pored toga učenike privlači i robotička sekcija, kao i 'Koding klub' sekcija u sklopu projekta 'Škole za 21. vijek'", rekao je Miroslav Popržen, direktor OŠ "Sveti Sava".

Da ova škola ne gleda samo u budućnost, već i da održava tradiciju, potvrđuje sekcija etno pjevanja, a kako Popržen ističe, tu je i sekcija narodna tradicija i običaji koje mogu pohađati učenici područne škole "Sveti Sava" u Pavlovcu.

Učenici u najbrojnijoj osnovnoj školi u RS, OŠ "Branko Radičević" na Starčevici, mogu da biraju između 32 različite sekcije, a prema riječima direktorice ove škole Nataše Zrnić, od ukupno 1.814 učenika koji pohađaju ovu školu, njih 1.035 je uključeno makar u jednu sekciju.

Dodaje da je jedna od najaktivnijih sekcija ona za ljubitelje njemačkog jezika.

"Pored toga, tu je i sekcija mladi inovatori, kao i foto i video sekcija unutar koje je i novinarska sekcija koju pohađa 20 učenika", rekla je Zrnićeva.

Dodaje da se učenicima nude i horska, kao i recitatorska sekcija, koja je ujedno i najbrojnija jer je pohađa 70 učenika.

"Imamo literarnu sekciju, kao i sekciju kulturna i prirodna baština te kaligrafiju. Učenicima nudimo i sportske sekcije kao što su mali fudbal, rukomet i šah", objasnila je Zrnićeva.

Mališani koji idu u Osnovnu školu "Jovan Cvijić" u naselju Kočićev vijenac mogu da učestvuju u 19 sekcija, među kojima je dramska, recitatorska, ekološka, kao i sekcija ritmike, a mališani ostvaruju i zapažene rezultate u nekoliko sekcija.

"Sekciju ritmike pohađa 12 učenica, koje ostvaruju sjajne rezultate na svim nastupima. Takođe, i naši šahisti ostvaruju zapažene rezultate", rekla je Dragana Kecman, pedagog u OŠ "Jovan Cvijić".

Dodaje da je tu i sekcija stonog tenisa, informatička, kao i saobraćajna sekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije