Linkovi

Tramp u Davosu: Amerika "pobeđuje kao nikada pre"


Uvodno izlaganje američkog predsednika Trampa na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 21. januara 2020.
Uvodno izlaganje američkog predsednika Trampa na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 21. januara 2020.

"Amerika pobeđuje kao nikada do sada", poručio je američki predsednik Donald Tramp u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je hvalio američke ekonomske uspehe, a što se tiče životne sredine - obećao je da će se SAD pridružiti inicijativi o sađenju hiljadu milijardi stabala drveća, na šta je odgovorila mlada klimatska aktivistkinja Greta Tunberg koja takođe prisustvuje forumu.

Hiljadama kilometara daleko od suđenja u Vašingtonu, u okviru procedure opoziva, na svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde su klimatske promene bile jedna od centralnih tema, predsednik Tramp je obećao da će Amerika čuvati životnu sredinu.

"Rešeni smo da očuvamo prirodnu lepotu našeg sveta, veličanstvenog Božjeg dela. Drago mi je što mogu da objavim da će se SAD pridružiti inicijativi o sađenju hiljadu milijardi stabala drveća, koja se pokreće ovde na Svetskom ekonomskom forumu. Hiljadu milijardi!”

Greta Tunberg govori na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 21. januara 2020.
Greta Tunberg govori na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 21. januara 2020.

Međutim, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg je odgovorila da sađenje drveća nije dovoljno da se suzbiju klimatske promene.

"Ono što vam govorimo nije da kompenzujete otpuštanje štetnih gasova jednostavno tako što ćete platiti nekome da sadi drveće na mestima kao što je Afrika, dok se u isto vreme šume poput onih u Amazoniji uništavaju daleko bržim tempom. Sađenje drveća je svakako dobro, ali ni blizu dovoljno, i ne može da zameni stvarno ublažavanje klimatskih promena i obnavljanje prirode.”

Predsednik Tramp je, u govoru u Davosu, osudio kako je rekao “pesimizam aktivista koji predviđaju apokalipsu.”

A posle potpisivanja početnog trgovinskog sporazuma sa Kinom prošle nedelje, Tramp je zvučao pozitivno dok je govorio o američko-kineskim odnosima.

"Prošli smo vrlo burnu fazu ali odnosi su sada bolji nego ikad. Moj odnos sa predsednikom Šijem je izuzetan. On je za Kinu, ja za SAD, ali osim toga se volimo.”

Trampov govor bio je uglavnom fokusiran na Ameriku i njenu ekonomiju. A u izbornoj godini, njegova poruka je bila jasna.

"Ponovo napredujemo, ponovo smo pronašli svoj duh i probudili moćnu mašineriju američkog preduzetništva. Amerika cveta, i da, Amerika pobeđuje kao nikada ranije.”

Predsednik Tramp vraca se u Vašington u sredu popodne a pre toga se na marginama foruma u Davosu sastaje sa nekoliko svetskih lidera, među kojima su irački predsednik Barham Salih, pakistanski premijer Imran Kan i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

XS
SM
MD
LG