21. januar  2020. 19.14  | Izvor: Tanjug

DRI:U Izveštaju ne stoji da je GIM oštetio Namensku za 1,6 miliona dolara

BEOGRAD -

Državna revizorska institucija demantovala je danas delove teksta Nove ekonomije u kojem ovaj magazin tvrdi, pozivajući se na podatke iz izveštaja DRI, da je preduzeće GIM potencijalno oštetilo "Namensku" iz Trstenika za 1,6 miliona dolara.

DRI kaže da su u tekstu izvedeni pogrešni zaključci koji nisu izrečeni u revizorskom izveštaju, ocenjujući da je u pitanju slobodno i netačno tumačenje autora objavljenog teksta.

U izveštaju DRI nigde ne stoji tvrdnja da je u reviziji poslovanja "Namenske", utvrđeno da je kompanija GIM prodavala oružje ove trsteničke firme po cenama većim od cena iz komisionog ugovora i da tu razliku u prihodu nije isplatila proizvođaču, kaže se u demantiju državnih revizora.

Takođe, dodaju, nije tačan navod da su u revizorskom izveštaju naveli da je GIM trebao da razliku u prihodu isplati proizvođaču.

"Tačno je da smo u izveštaju na osnovu utvrđenih činjenica dali preporuku da komisionari treba komitentu da dostave obračune komisione prodaje, sa pripadajućom dokumentacijom u vezi sa realizacijom komisionog posla, u kojima će se utvrditi međusobna potraživanja i obaveze, po obavljenom komisionom poslu", objašnjavaju u DRI.

To znači, navode dalje, da je GIM, kao jedan od komisionara, bio obavezan da dostavi obračun komisione prodaje sa potrebnom dokumentacijom, u kome su iskazane međusobne obaveze i potraživanja, što je, dodaju, i učinjeno.

Preduzeće je taj obračun komisione prodaje potvrdilo, a budući da nije utvrđena razlika u međusobnim obavezama i potraživanjima, to se u revizorskom izveštaju i ne navodi da je bilo potrebno razliku u prihodu isplatiti proizvođaču, kažu DRI.

Srodne vesti