');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 podneta EK

Na početku hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije, Evropskoj komisiji zvanično smo podneli još jednu dodatnu pregovaračku poziciju - 27 životna sredina i klimatske promene, a time je ukupan broj poglavlja spremnih za otvaranje, povećan na 5, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jadranka Joksimovic01_RAS_foto milorad milankovic Foto: M. Milanković / RAS Srbija
Jadranka Joksimovic01_RAS_foto milorad milankovic

Ovim, Srbija pokazuje ozbiljnost, istrajnost i doslednost u procesu reformi i opredeljenju za EI, smatra ministar.

Pročitajte još

- Podnošenjem pregovaračke pozicije za poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena, napravljen je značajan korak napred, jer se radi o veoma zahtevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz učešće 28 institucija, zbog čega predstavlja najkompleksniji dokument od preko 1.600 stranica, koji smo do sad predstavljali Evropskoj uniji - kaže Joksimović.

Zahvaljujući dobroj koordinaciji sa predstavnicima EK, velikoj energiji i taktičnosti, koju smo kao Vlada pokazali nakon procesa skrininga, Srbija je dobila pozivno pismo da dostavi Pregovaračku poziciju bez merila za otvaranje, navodi Joksimović.

Pročitajte još

- Važno je istaći da pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi u pravom momentu, u trenutnku formulisanja evropskog "Zelenog dogovora" praćenog Investicionim planom, koji je predsednica EK Ursula fon der Lajen predstavila 14. januara u Strazburu. To je značajno, posebno imajući u vidu da je najavljen i poseban Zeleni dogovor za Zapadni Balkan, koji će, takođe, opredeliti velika sredstva za ovu oblast - rekla je ministar.

U tom smislu i novi investicioni plan Vlade Srbije "Srbija 2025", koji su u decembru 2019. predstavili predsednik Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić, predviđa i veliki broj strateških ekoloških projekata, čime Srbija još jednom pokazuje da joj je prioritet bolji i kvalietniji život naših građana, napominje Joksimović.