Ekonomija

0

Čadež: Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privrednike

Autor: VV

Izvor: Beta

Čadež: Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privrednike

Izvor: Foto: Novi magazin / Zoran Raš

Dogovor su danas pozdravile i Privredna komora Srbije i Privredna komora Кosova, zajedničkim saopštenjem, pozivajući "organe vlasti da se, bez odlaganja, dogovore o neophodnim tehničkim pojedinostima za obnavljanje letova".

Poslovna zajednica, istakao je Čadež, zahvalna je političkim donosiocima odluka, političkim liderima u Beogradu i Prištini, "a posebno gospodinu Grenelu koji je vodio proces kako bi posle 21 godinu ponovo došli do obnavljanja direktnog leta između Beograda i Prištine", saopštila je PKS.

"Nadamo se da će ovo otvoriti dijalog i o nekim drugim pitanjima koja su još otvorena, recimo pitanju taksi, a koja danas koče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i presudna su za naš region", rekao je Čadež.

Predsednik PKS podsetio je da su poslovne zajednice još pre pet godina, kada su privredne komore Srbije i Кosova počele dobru saradnju, preporučile obnavljanje leta između Beograda i Prištine.

Možda to ljudima, po rečima Čadeža, ne deluje kao nešto što utiče na njihov svakodnevni život, ali to je, kako je ocenio, "važno jer onima koji se bave biznisom omogućava da sklapaju nove poslovne dogovore, što će svima doneti boljitak".

"Ponovno uspostavljanje avio linije između Beograda i Prištine, posle dve decenije, omogućiće bolje povezivanje naših građana, stvoriti uslove za uspešnije kontakte poslovnih zajednica Srbije, Кosova i regiona Zapadnog Balkana i doprineti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", naglašeno je u zajedničkom saopštenju privrednih komora Srbije i Kosova.

U saopštenju se napominje da je upravo proces uspostavljanja dijaloga i saradnje dve komore, počet pod okriljem Evrokomore, 2013. godine, vođen sa ciljem približavanja poslovnih zajednica, uklanjanja barijera, unapređenja ukupne poslovne klime u Srbiji, na Кosovu i u regionu u celini, kao doprinos jačanju poverenja i normalizaciji odnosa dveju strana.

Jedan od prioriteta međukomorskog dijaloga, pored uspostavljanja poštanskih i železničkih usluga, bio je i obnavljanje direktnih letova između Beograda i Prištine, kao dodatnog sredstva koje će doprineti uklanjanju barijera za slobodu kretanja, navodi se u saopštenju dve komore.

Predsednik PKS, koji vodi Odbor za digitalizaciju, a ubuduće Mrežu digitalnih servisa Evrokomore, danas će Predsedništvu najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja više od 20 miliona kompanija, predočiti prednosti regionalnih ekonomskih integracija na Zapadnom Balkanu i zatražiti podršku evropske privrede inicijativi "Mini Šengen".

Cilj inicijative "Mini Šengen", objasnio je Čadež, jeste da ubrza sve postojeće regionalne inicijative, kako bi što pre dale sasvim konkretne rezultate i za građane i za privredu i kako bi se obezbedili mehanizmi za bržu implementaciju postignutih sporazuma.

Očekujemo, naglasio je Čadež, da uskoro bude potpisan Sporazum o slobodnom protoku ljudi, "značajan i za privredu i za građane, koji će omogućiti da jedni druge tretiramo drugačije nego do sada, da neko ko dolazi iz Albanije ili Makedonije u Srbiju, i obrnuto, može bez problema da uđe sa ličnom kartom - da se registruje, nađe posao i ostane tu da radi i živi".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR