21. januar  2020. 16.13  | Izvor: FoNet

Veliko otkriće u lečenju raka?

KARDIF -

Novootkrivena ćelija našeg imunog sistema mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski naučnici.

Nučnici sa Univerziteta u Kardifu otkrili su metodu za ubijanje ćelija raka prostate, dojki, pluća i drugih vrsta u laboratorijskim uslovima, prenela je Hina pisanje BBC .

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Immunology , još nije testirano na pacijentima, ali naučnici veruju da ima "vrlo velik potencijal".

Naš imuni sistem prirodno nas štiti od infekcija, a napada i ćelije raka.

Naučnici iz Kardifa otkrili su T-ćeliju u ljudskoj krvi. To je ćelija imuno sistema koja može u telu da nađe pretnju koju treba eliminisati. Bitno je da bi ta ćelija mogla napadati i razne vrste tumora.

Postoji šansa da bi se na taj način mogli lečiti svi pacijenti. Do sada niko nije verovao da bi to moglo biti moguće. To povećava izglede za pronalazak leka za sve vrste raka, odnosno samo jedne vrste T-ćelije koja bi mogla uništiti različite vrste raka u populaciji, rekao je profesor Endrju Sevel za BBC .

T-ćelije imaju "receptore" na svojoj površini koji im omogućuju da hemijskim putem prepoznaju ćelije raka.

Nučnici iz Kardifa otkrili su T-ćeliju i njen receptor koji može pronaći i eliminisati širok spektar ćelija tumora u laboratorijskim uslovima, uključujući ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog creva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

Ključno je to što zdrave stanice ne dira, a kako se to tačno događa, još se istražuje. Taj specifični receptor T-stanice reaguje na molekulu MR1 , koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom telu. Veruje se da MR1 upozorava imuni sistem na promenjeni metabolizam u ćeliji tumora.

Mi smo prvi opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka, to još niko nije učinio, ovo je prvi put, rekao je naučnik Geri Dolton.

Terapije za rak koje se zasniva na T-ćelijama već postoje i razvoj imunoterapije jedno je od najuzbudljivijih naučnih područja.

Naučnici iz Kardifa veruju da bi njihova metoda mogla dovesti od "univerzalnog" leka za rak.

Metoda bi u praksi funkcionirala tako što bi se od pacijenta uzimao uzorak krvi iz kojeg bi se izdvajale T-ćelije i genski modifikovale kako bi se reprogramiralo da na svojoj površini stvaraju posebne sintetičke receptore za pronalazak raka.

Tada bi se uzgojile u velikom broju u laboratoriji i vratile pacijentu. Međutim, metoda je za sada testiran samo na životinjama i na ćelijama u laboratoriji, a pre testiranja na ljudima potrebna su daljnja istraživanja.

Broj komentara: 1

Alex  22. 01. 2020. | 23:14
Jel ovo još nekom zvuči kao uvertira za
Resident Evil ili je to samo do mene :)