Društvo

Traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH

Traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH
Foto: N.N. | Traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH

TUZLA - Grupa građana "Pravda za Edina" danas je u Tuzli organizovala potpisivanje peticije kojom traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH. Peticiju su pokrenuli prijatelji i otac ubijenog Edina Zejćirovića iz Čelića.

Zejćirović je mučen i ubijen u novembru prošle godine u Brčkom, a brutalni snimci mučenja i ubistva osvanuli su i na društvenim mrežama.

"Tog 17. novembra dijete mi je izašlo iz kuće. Otišao je kao i svaki dan. Poslije toga ga nismo više vidjeli. Kontaktirao sam policiju četvrti dan da ga nema, a šesti dan je krenula istraga. Tražili smo dijete 19 dana", ispričao je Enver Zejćirović, otac ubijenog Edina, te podsjetio da su se mnogi slični slučajevi desili u BiH i da tome treba stati u kraj.

Ovaj otac želi kroz peticiju pokušati izmijeniti Krivični zakon, da se ovakvi slučajevi što rigoroznije sankcionišu jer BiH nema doživotni zatvor.

Emina Mujkić iz Čelića, prijateljica ubijenog Edina, s još nekoliko njegovih prijatelja organizovala je potpisivanje peticije u nekoliko gradova.

"Kako je naš drugar Edin nestao, odlučili smo da moramo nešto promijeniti u našoj državi - sistem. Edina smo svi poznavali, znali smo kakav je on. Bili smo u Rahiću, Tuzli, Bijeljini. Mi nećemo odustati", kazala je Mujkićeva.

Podsjećamo, policajci su 5. decembra prošle godine uhapsili četvoricu muškaraca zbog sumnje da su oteli Edina, mučili i zatim bacili u Savu kod Brčkog. Njegovo tijelo su tu i pronašli 6. decembra.

Suanu Haliloviću, Suvadu Djedoviću, Nihadu Hukiću i Samidu Šabanoviću određen je pritvor, u kojem se još nalaze.

Javnost u BiH posebno je ostala zgrožena činjenicom da su mučenje, maltretiranje, uriniranje po Edinu, pomenute osobe snimile mobitelom, a to sve je osvanulo na društvenim mrežama. Edinov otac se nada da će u proljeće biti održano prvo ročište u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije