FOTO: Na Horgošu zaplenjeno osam kilograma crnih tartufa vrednih milion dinara

Carinici su u ponedeljak, 20. januara na prelazu Horgoš zaplenili preko osam kilograma crnih, tzv. "zimskih tartufa" (Tuber Brumale).
Reč je o podzemnoj pečurki koja je izuzetan gastronomski delikates, zbog čega na zapadnoevropskom tržištu dostiže visoku cenu.
 
 
Ovoga puta tartufi su otkriveni na izlazu iz zemlje, u autobusu beogradskih registarskih oznaka, koji saobraća na liniji Beograd-Budimpešta.
 
 
Mada su i vozači i putnici tvrdili da nemaju ništa da prijave osim ličnog prtljaga, u jednom od kofera, smeštenom u prtljažnom prostoru, pronađeno je više od osam kilograma crnih tartufa, čija je vrednost pocenjena na preko milion dinara, što je skoro 10.000 evra.
 
 
Pečurke su bile zapakovane u osam paketa koji su bili sakriveni na dnu kofera ispod garderobe, a tek po njihovom otkrivanju, kao vlasnik se prijavio 35-godišnji ruski državljanin, jedan od putnika autobusa.
 
 
Ova skupa i retka gljiva kod nas je poznata pod imenom zimski tartuf, pre svega zbog vremena sazrevanja plodonosnih tela, koje traje od početka novembra do sredine marta. Za razliku od belog tartufa nije reč o zaštićenoj vrsti, ali se takođe teško veštački uzgaja, jer raste pod zemljom i to najčešće u šumi.
  • Molijer

    23.01.2020 09:32
    Revolucija!!!!!!!
    Revolucija,nek idu dodjavola ove birokrate grrrrrrrr!!!Mozda hteo covek da jede te tartufe neko vreme,pa nije droga neka,sunce mu kalajsano!!!!!!
  • Dušan

    23.01.2020 08:37
    @LOL
    Stoji u novom zakonu EU.
    Ukoliko ideš kolima u Mađarsku, pregledaj kako na graničnom prelazu stoje džakovi puni krompira, kupusa, itd. Sve je oduzeto ljudima koji su pokušali da unesu u EU. Iskreno ne znam da li je čovek da tartufima mogao da ih uzme i vrati se u Srbiju, ili zakon kaže da ti oduzimaju sve što nisi prijavio. Ako neko zna neka se nadoveže...
  • vojvodjanski paor

    22.01.2020 15:24
    @Marko
    8kg sigurno nije iskopao iz nacionalnog parka, jel imas ti predstavu koliko je tesko naci i iskopati jedan jedini tartuf na fruskoj gori? Mnogo si utripovao da fruska gora lezi na tartufima, a za tvoju informaciju tartuf se danas moze vestacki kultivisati - agrokultura je malo napredovali od perioda u kojem je tvoj zajedljivi i zaostali pogled na svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".