21. januar  2020. 09.30  | Izvor: Tanjug

Šta je Energana Rafinerije ispuštala u vazduh 2018. i 2019?

BEOGRAD -

Energetska zajednica saopštila je da su emisije sumpordioksida i prašine iz Energane Rafinerije nafte u Pančevu 2018. godine bile iznad očekivanih, dok je Naftna industrija Srbije (NIS) istakla da su te emisije u 2019. godini, prema preliminarnim podacima, bile znatno ispod propisanih godišnjim kvotama.

Energetska zajednica navela je da je 2018. godine Energana emitovala 2.708,5 tona supordioksida, 459 tona azotnih oksida i 187 tona prašine suspendovanih čestica PM, što je 866,5 tona sumpordioksida i 133 tone prašine iznad očekivanog.

rafinerija, pancevo

"Kada je reč o konkretnom postrojenju, Energani Pančevo, preliminarni nezvanični podaci za 2019. godinu za emitovane količine zagađujućih materija u vazduh (SO2, NO2 i PM) pokazuju da su one daleko ispod propisanih godišnjih kvota Nacionalnim planom za smanjenje emisije", navodi se u informaciji koju je NIS dostavio Tanjugu.

NIS navodi da je prošle godine na postrojenjima za sagorevanje, kotlovima Energane sproveden mesečni plan potrošnje goriva koji se odnosio na povećan udeo korišćenja prirodnog gasa u odnosu na tečno gorivo.

Ova kompanija je najavila da će konačne podatke za 2019. godinu o emitovanim količinama zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja Energane imati u prvom kvartalu ove godine i da će oni biti dostavljeni Agenciji za zaštitu životne sredine.

Energetska zajednica navodi da drugi rafinerijski pogon Atmosferska destilacija II nije na listi od devet postrojenja u Srbiji koja u 2018. godini nisu poštovale očekivane kvote emisija zagađujućih materija u vazduh.

Kompanija NIS najavila je završetak izgradnje postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja u Rafineriji nafte u Pančevu za 2020. godinu i istakla da će taj projekat doprineti smanjenju emisija, pre svega, sumpornih oksida i praškastih materija, kao i azotnih oksida iz svih postrojenja za sagorevanje Rafinerije.

Izgradnja Duboke prerade investicija je vredna 300 miliona evra, navodi NIS, a kada bude proradila prestaće proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora "što korespondira sa obavezama države Srbije da se smanji udeo mazuta u tečnim gorivima".

Srodne vesti