Dok Somborce guši smrad, kafilerija čeka strategiju

J. BEKIĆ

21. 01. 2020. u 07:21

Veterinarska ustanova "Proteinka" u Somboru i dalje radi i zagađuje vazduh i okolinu. Nedimović: Uskoro Vlada donosi odluku o zbrinjavanju animalnog otpada

Док Сомборце гуши смрад, кафилерија чека стратегију

Veterinarska ustanova "Proteinka" Foto J.Bekić

SOMBORCE i dalje guši smrad iz lokalne kafilerije, koja se bavi preradom otpada, odnosno spaljivanjem tela uginulih životinja iz gotovo cele Srbije. Lane su nadležni i u gradu i u državi najvaljivali da će sredinom januara Veterinarska ustanova "Proteinka" u Somboru biti ugašena, ali i ovog puta taj datum kada bi ovo postrojenje prestalo sa radom se odlaže. Prema nezvaničnim informacijama, taj proces gašenja kafilerije neće biti završen pre sredine marta.

Obilazeći somborske poljoprivrednike polovinom novembra, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će od 15. januara u somborskoj kafileriji prestati prerada animalnog otpada. Juče smo ministra podsetili na rok koji je obećao i on je "Novostima" odgovorio:

- U četvrtak će u Vladi biti doneta odluka za strategiju zbrinjavanja animalnog otpada i nakon toga se kreće u proces gašenja kafilerije, jer se tim dokumentom sve definiše. Tek se tada kreće u proces gašenja VU "Proteinka".

Ministar Nedimović je ranije rekao da neće biti kafilerije u Somboru, već da će Srbija imati jedinstveni centar koji se nalazi u objektu "Energozelena" u Inđiji. Kako je naglasio, jedan deo radnika će biti pripojen, a Veterinarska ustanova će biti transfer stanica u Somboru. To znači da će se u toj stanici samo prikupljati animalni otpad, ali se neće obrađivati.



Tako će se i Sombor napokon osloboditi nesnošljivog smrada. Posebno su bili ugroženi stanovnici u naselju Nova Selenča, ali i najužeg jezgra grada. Kafilerija je noćna mora Somboraca, zbog kojih su organizovani i brojni građanski protesti.

I gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je potvrdila da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, na inicijativu lokalne samouprave, doći će do konačnog gašenja postrojenja VU "Proteinka", nakon čega će uslediti i potpuna rekultivacija zemljišta na kome se nalazi ovaj kompleks.


ZASTARELA OPREMA

U POGONIMA kafilerije dnevno se preradi oko 60 otpada animalnog porekla i konsfikata iz klanične industrije. U VU "Proteinka" ranije su naveli da je oprema zastarela i da bi im za nabavku nove trebalo oko pet miliona evra, a da ta sredstva ne mogu da obezbede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)