');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

SNSD NEĆE IZ PRINCIPA, PDP TVRDI DA JE GREŠKA Ovo su poslanici koji nisu podržali SMANJENJE OTPREMNINA

Predlog da se otpremnine za odlazak u penziju parlamentarcima, ministrima i članovima Predsedništva BiH ograniče na 10.000 KM nije usvoje i nije dobio podršku nijednog predstavnika iz Republike Srpske u parlamentu BiH.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Predlog da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM, je pao jer je 20 poslanika glasalo protiv, dok je 15 bilo "za" uz četiri suzdržana.

Predlagač Damir Arnaut je nakon sednice rekao da je degutantno da u ovoj zemlji postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM uredu, a kamoli da se radi o pola parlamenta.

- Sada nemam dileme da će ova gladna ekipa u ovom mandatu vratiti beli hleb, povećati plate, proširiti privilegije – rekao je on, te procenio da bi se izmenom ovog zakona moglo uštedeti pola miliona KM.

Zanimljivo je da predlog nije podržao nijedan od tri kluba iz Republike Srpske, iako su se u PDP i SDS ranije takođe zalagali za sličan predlog.

Kako tvrde iz PDP, za to se zalažu i dalje i ubeđuju da je rezultat glasanja bio tehnička greška.

- Kad se sednica ubrzava da se što pre završi i kad je glasanje u ovoj meri konfuzno, greške su moguće. Ovaj put smo imali 48 tačaka za glasanje koje je Kolegijum parlamenta ubrzao i pri tome je došlo isključivo do tehničke greške na listingu za glasanje u našem klubu - rekla je poslanica PDP u PS BiH Mira Pekić.

Ona dodaje da o samom toku sednice govori i to da predlog zaključka Branislava Borenovića u vezi sa konstituisanjem istražne komisije o stanju u pravosuđu nije čak ni dat na glasanje.

Pekićeva je naglasila da PDP bez sumnje podržava smanjenje otpremnina i podseća da se u prvom čitanju glasalo za predlog o smanjenju otpremnina i da će tako biti i već na narednoj sednici kada Arnaut po hitnoj proceduri ponovo uputi ovaj predlog.

Komentar od poslanika SDS nismo uspeli dobiti, ali su nam iz SNSD objasnili da će ovakav predlog podržati kada bude predloženo neko bolje rešenje.

- Gospodin Arnaut je već sada dobro prepoznat kao poslanik koji se rukovodi populističkim potezima i željom za simpatijama javnosti – rekla je šefica Kluba Snježana Novaković Bursać.

Ona naglašava da je stav Kluba poslanika SNSD da sve poslaničke inicijative i zakonska rešenja koja je formirao Savet ministara, u prethodnom, a posebno tehničkom mandatu, od njih neće dobiti podršku sve do novih mišljenje, novog Saveta minstara i novih stavova po tom pitanju.

- Mi ne mislimo da Damir Aranatu treba da uređuje finansiranje, plate i naknada na nivou BiH nego da to treba sagledati u celini i predložiti jedno bolje rešenje – dodala je ona.

Za ovaj predlog glasalo je nekoliko poslanika SDA, SDP, DF, SP, kao i SBB, dok na sednici nije bio prisutan Arnaut, Nenad Stevandić (US) i Mirsad Kukić (PDA), piše Srpskainfo.

Stotine hiljada

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata isplaćenih u šest meseci ili šest prosečnih mesečnih neto plata iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plate koju zaposleni ima. Kada su u pitanju parlamentarici, njihove otpremnine otprilike iznose od 28.000 do 30.000 KM, pa je za ove iznose za šest godina izdvojeno skoro 400.000 KM.