Selaković: Vlasti u Podgorici izbegle preporuku Saveta Evrope

Vlasti Crne Gore nisu postupile po preporuci Savetodavnog komiteta Saveta Evrope da, po usvajanju zakona o verskim slobodama, nastave sa restitucijom, odnosno povraćajem crkvene imovine, navode iz Kabineta Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Srbije.

Selakovićev Kabinet je tako odgovorio na ranije navode iz Kabineta predsednika Crne Gore da je SPC još 2012. godine izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojim je tražena restitucija crkvene imovine.

"Savet Evrope je svoj stav po pitanju restitucije crkvene imovine izneo u Mišljenju o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Crnoj Gori od 7. marta 2019. godine", objašnjavaju iz Selakovićevog Kabineta na pitanje Tanjuga kako vide tvrdnje zvanične Podgorice.

"Savetodavni komitet, najpre utvrdivši da nije postignut napredak u povraćaju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama i pozvavši vlasti da se u izradi Zakona o slobodi veroispovesti konsultuju sa predstavnicima svih verskih zajednica, vlastima Crne Gore, između ostalog, uputio je preporuku da usvoje zakon o verskoj slobodi i da naknadno nastave sa povraćajem verske imovine", kaže se u odgovoru Kabineta Nikole Selakovića na navode iz Kabineta predsednika Crne Gore.

Umesto da postupe po toj preporuci, kaže se u odgovoru Kabineta generalnog sekretara predsednika Srbije, vlasti Crne Gore su, kao što je poznato, "usvojile zakon kojim se predviđa naknadno oduzimanje crkvene imovine", ističe se u odgovoru.

Prethodno je Đukanović u intervjuu za Tanjug rekao da je država Crna Gora ne otima imovinu SPC, već da je ona vlasništvo Crne Gore, koje je uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, na šta su iz Selakovićevog kabineta odgovorili da je argumentacija Đukanovića pravno neosnovana

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво