Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo deblokiran, plate izvjesne, za sada


Mirza Čelik, novi predsjedavajući Parlamenta Kantona Sarajevo, januar 2020.
Mirza Čelik, novi predsjedavajući Parlamenta Kantona Sarajevo, januar 2020.

Danas možemo kazati da smo deblokirali procese u Kantonu Sarajevo, da možemo slobodno izaći u javnost i kazati da će privremena odluka o finansiranju stupiti na snagu u četvrtak, rekao je novinarima Mirza Čelik, poslanik Stranke demokratske akcije i prema odluci nove većine predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo nakon što je u ponedjeljak (20. januar), u Sarajevu, postignut dogovor o deblokadi vlasti u ovom Kantonu.

Time se više, kako je rekao Čelik, isplata januarskih plata i socijalnih naknada za oko 23.000 budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, ne dovodi u pitanje.

Dva politička bloka - Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF) i Bosanska stranka (BOSS) postigli su dogovor sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Narodom i pravdom (NiP), Našom strankom (NS), Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NLB), te samostalnim zastupnicima.

A sada primopredaja

Danijela Kristić, dosadašnja predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, nakon dogovora stranaka, je izjavila da će primopredaja biti kada, "ako smijene Vladu KS i kolegu Čelika (Mirzu Čelika) imenujemo za predsjedavajućega Skupštine Kantona Sarajevo".

"Ja ću mu vrlo rado ustupiti pečat da on dalje postupa sa time", rekla je novinarima Kristić.

Blokada rada Skupštine Kantona Sarajevo počela je od kad je postignut dogovor 13. decembra 2019. godine između predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića i predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića da te tri stranke koaliraju na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tada su Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost napustili takozvanu "šestorku" koja je od opštih izbora 2018. godine imala vlast na nivou Kantona Sarajevo. Te dvije stranke, kojima se pridružila i Bosanska stranka – BOSS, okupili su se oko Stranke demokratske akcije (SDA), koja je do tada bila u opoziciji u Kantonu Sarajevo.

Zbog čega su nastale trzavice?

Najpre zbog pitanja ko predsjedava Skupštinom Kantona Sarajevo - Mirza Čelik, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), kojeg je nova većina izabrala na sjednici Skupštine KS 28. decembra 2019. godine ili Danijela Kristić iz stranke Narod i pravda, koja je zamjenila svog stranačkog šefa Elmedina Konakovića na mjestu predsjedavajuće Skupštine KS.

Zbog toga se bivša parlamentarna većina pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda i tumačenje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) ko treba predsjedavati Skupštinom.

"Od OHR-a smo dobili autentično tumačenje Ustava Kantona Sarajevo i prema tom tumačenju predsjedavajuća Skupštine KS sam ja", rekla je na hitnoj konferenciji za novinare 16. januara, Danijela Kristić.

No, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević odbacio je da je imenovanje Kristić na poziciju predsjedavajuće, prema mišljenju OHR-a, ustavno.

"Nije to tumačenje, niti mišljenje OHR-a. To je pismo. U tom pismu je citirana odredba Ustava FBiH koja njima ne ide u prilogu, u kojoj se kaže da tri konstitutivna naroda i ostali između sebe biraju ko je predsjedavajući. U konkretnoj situaciji (imenovanje Kristić) to su uradila dva konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih. Dakle, jedan konstitutivni narod nije bio prisutan. Pored toga Skupština nije obavještena o tome", istakao je Dević, 16. januara i naveo kako je i OHR kazao da nije nadležan za tumačenje, nego da je to Ustavni sud FBiH.

Druga 'trzavica' bila je u vezi sa preuzimanjem pečata Skupštine Kantona Sarajevo.

Na inistiranje Mirze Čelika, pečat novoj skupštinskoj većini nije predat.

Elmedin Konaković, koji, osim što je zamjenik predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda, rekao je da neće vratiti pečat dok se zakonske procedure oko primopredaje vlasti ne ispune.

"Nema vraćanja pečata. Pečat je u Skupštini, u skladu s propisima, članovima 2. i 12. Zakona o pečatima KS. U skladu sa zakonom smo zaštitili pečat", rekao je Konaković nakon prekida sjednice Skupštine Kantona Sarajevo 8. januara ove godine.

Sindikati najavljivali štrajk

Zbog političke situacije u Kantonu Sarajevo, zbog koje nije usvojen budžet za 2020. niti odluka o privremenom finansiranju, sindikati budžetskih korisnika su tokom prošle sedmice, najavili štrajk i proteste.

Isto su ponovili i na sastanku u ponedjeljak, najavljujući generalni štrajk i proteste za 28. januar, pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.

Istovremeno, Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da će odustati od iskazivanja od socijalnog bunta ukoliko se donese odluka o privremenom finansiranju u Kantonu Sarajevo.

"Mi ćemo pozdraviti taj čin i odustati od protesta, kada je riječ o sindikatu kantonalnih i državnih službenika, jer je to jedini razlog zbog koje je bila i organizacija protesta", kazao je Zornić.

Kakve prijave stižu u Tužilaštvo?

Adnan Huskić iz Centra za izborne studije kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u Kantonu Sarajevo trenutno riječ o 'pokušaju preuzimanja vlasti na pravno neutemeljen način'.

Mi od ove nove parlamentarne većine nismo ništa čuli, ni o tome kako namjeravaju dalje da rade, šta namjeravaju da rade, postoje li projekti i oni su podjelili resore i time samo pokazali šta je suština političke borbe nove parlamentarne većine sa SDA, SBB i DF-a.


"To pokazuje, s jedne strane, tu političku praksu u Bosni i Hercegovini, gdje politički cilj, a u ovom slučaju je ovladavanje Kantonom Sarajevo, opravdava svako sredstvo. Mi od ove nove parlamentarne većine nismo ništa čuli, ni o tome kako namjeravaju dalje da rade, šta namjeravaju da rade, postoje li projekti i oni su podjelili resore i time samo pokazali šta je suština političke borbe nove parlamentarne većine sa SDA, SBB i Demokratske fronte Žejlka Komšića", kaže Huskić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo obavijestilo je javnost, u subotu (18. januar), da svakodnevno dobijaju prijave i kako je navedeno 'apele za hitno postupanje', od političkih sudionika u događajima u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Tužilaštvo KS je po redovnoj proceduri formiralo predmete u kojim se provjeravaju navodi vezani za: oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine, kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u 'Službenim novinama Kantona Sarajevo", navodi se u saopštenju za javnost.

Između ostalog, Tužilaštvo je navelo da politički akteri od te pravosudne institucije očekuje, kako su naveli da riješi "pravni haos" koji spominju u prijavama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG