Vesti

0

Beograd dobija sistem za prečišavanje otpadnih voda

Autor: AP

Izvor: Beta

Beograd dobija sistem za prečišavanje otpadnih voda

Izvor: Foto: Beta / Milos Miskov

Sporazume su u Vladi Srbije potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, direktor predstavništva kompanije CMEC u Srbiji Li Sjuećeng i direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Dragan Đorđević.

Kako je navedeno, vrednost prve faze radova, odnosno izgradnje kolektora-interceptora, je 271 miliona evra, a u drugoj fazi biće potrebno između 400 i 500 miliona evra za izgradnju prve fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, koja će biti Velikom Selu.

Biće potrebno i još oko 100 miliona evra za ostale četiri fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, dok će se iz sredstava novog investicionog plana "Srbija 2025" raditi nedostajuća kanalizacija, rečeno je na konferenciji za novinare.

Mihajloviće je istakla da je Beograd jedini grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda, te da je ovaj projekat od izuzetnog značaja jer je to pitanje životne sredine i boljeg kvaliteta života građana.

Precizirala je i da ugovor o realizaciji prve faze projekta stupa na snagu u trenutku kada se potpiše ugovor o finansiranju, o čemu će Ministarstvo finansija pregovarati sa kineskom kompanijom, dok realizacija sporazuma o istražnim radovima u vezi sa projektom počinje odmah.

"Čekaće se od tri do šest meseci kako bi se potpisao taj finansijski ugovor i da se ne bi gubilo vreme, radiće se istražni radovi i studija izvodljivosti, geotehnički i drugi elaborati", rekla je Mihajlović.

Dodala je i da će, od trenutku "kada budemo imali ugovor o finansiranju, rok za završetak radova biti pet godina".

Mihajlovićeva je istakla da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnh voda, što se može uporediti sa 60.000 olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni.

Podsetila je i da je kroz novi investicioni plan "Srbija 2025" opredeljeno milijardu evra, koji će se uložiti i u druge gradove i opštine u Srbiji koje imaju slične probleme.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da još uvek jedna trećina grada nema kanalizaciju, a da ostatak koji ima kanalizaciju sve otpadne vode izbacuje direktno u Savu i Dunav, bez prethodnog prečišćavanja.

"Imamo 100 ispusta kanalizacije u Savu i Dunav i ne postoji nijedan veliki grad kao Beograd u Evropi koji takav zločin radi prema svojim rekama", kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, kada bude završena prva fabrika za preradu otpadnih voda, najveća od ukupno pet planiranih, za 80 odsto će se smanjiti ispuštanje otpadnih voda u Savu i Dunav.

"Fabrika u Velikom Selu, biće najveća i pokrivaće potrebe 1,5 miliona ljudi", kazao je Vesić i precizirao da će pokrivati centralne delove Beograda, južni deo grada, poput naselja Banovo Brdo, Senjak, Železnik, Ostružnicu, zatim zapadni deo grada, Zemun i Novi Beograd.

Ponovio je da je u prvoj fazi projekta predviđen završetak interceptora, da se radi kanalizaciona crpna stanica Ušće 2, kao i nekoliko manjih crpnih stanica, ali i prolaz kanalizacije ispod Save, kako bi se sva kanalizacija sa Novog Beograda i Zemuna prihvatila i sprovela ka fabrici u Velikom Selu.

Radi se i veliki tunel, Venizelosova - Hitna pomoć, potom kanalizacija na levoj obali Dunava, za šta je uzet kredit od 35 miliona evra, a radi se i prečistač za otpadne vode, tako da će se kanalizacija izlivati prečišćenu vodu u Dunav.

"Završavamo projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, manjeg kapaciteta, koju će grad sam finansirati, pregovara se i o fabrici otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu i radiće se još jedna manja fabrika za preradu otpadnih voda u Boleču", rekao je Vesić.

On je na konstataciju novinara da se kasni pet godina sa obećanjem rešavanja problema otpadnih voda u Beogradu, kazao da je problem bilo naći sredstva, jer grad to nije mogao sam da reši, ali sad se problem sada rešava, kao i da prethodna vlast ništa nije uradila po tom pitanju.

Gradonačelnik Beogarda Zoran Radojičić je naglasio da je ovo važan dan za Beograd jer će se rešiti dugogodišnji problem grada.

"Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti Vlade Srbije mi možemo zajednički da realizujemo ovaj kapitalni projekat koji će se izvoditi po najsavremenijim standardima i koji će doprineti unapređenju životne sredine", rekao je on.

Radoićić je kazao da očekuje da projekat bude realizovan na najvišem tehnološkom nivou, kao i da rokovi budu poštovani.

Direktor predstavništva kompanije CMEC u Srbiji Li Sjuećeng istakao je da će Beograd imati dvostruku korist od ovog projekta – poboljšaće se kvalitet života građana i izbeći će se opasnost od poplava.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR