Da nije DeLoreana, ova Alfa je mogla komotno da "glumi" u "Povratku u budućnost" FOTO

Sedamdesete su bile idealno vreme za klinaste sportske automobile, pa je i Alfa Romeo polovinom te dekade predstavio futuristički koncept 33 Navajo.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2020.

14:00

Da nije DeLoreana, ova Alfa je mogla komotno da
Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Pre pola veka, proizvođači sportskih automobila utrkivali su se ko će da napravi zanimljiviji koncept vozila budućnosti. Većina takvih automobila dobacila je samo do dizajnerske studije i eventualno pretprodukcijskog prototipa.

Ipak, ova vozila su ostala kao podsetnik na jedno doba kada je vladao stil "klinastog" dizajna karoserije i kada se na budućnost auto-industrije gledalo sa više optimizma.
Foto: Alfa Romeo/Bertone promo
Jedan od takvih automobila, Alfa Romeo je izložio je 1976. na sajmu u Ženevi u saradnji sa studiom Bertone, koji je potpisao dizajn.

Koncept nazvan Alfa Romeo 33 Navajo stilski je inspirisan i svemirskim letelicama kakve smo mogli da gledamo u filmovima iz tog perioda, a komotno bi mogao da "glumi" i vremeplov u filmskoj trilogiji "Povratak u budućnost", u kojoj se proslavio čuveni DeLorean.
Foto: Alfa Romeo/Bertone promo
Kao poslednji u nizu Alfinih konceptnih vozila zasnovanih na mehanici ikoničnog modela 33 Stradale, 33 Navajo za pogon je koristio 2.0-litarski V8 sa 230 konjskih snaga, postavljen iza vozača.

Inače, Alfa Romeo 33 Stradale napravljen je u svega 18 primeraka, a prestao je da se izrađuje 1969. označivši kraj jedne ere sportskih Alfi iz šezedestih godina 20. veka.
Foto: Alfa Romeo/Bertone promo
Iako je 33 Stradale otišao u istoriju, nekoliko godina kasnije usledio je niz konceptnih sportskih automobila koje su za Alfa Romeo dizajnirali poznati italijanski studiji, kao što su Bertone, Giugiaro i Pininfarina.

Koncept Alfa Romeo 33 Navajo nastao je na produženoj mehaničkoj osnovi produkcijskog 33 Stradale, dok je futuristička karoserija bila gotovo u potpunosti od fiberglasa.

Kao unikatni automobil i potencijalno vredan kolekcionarski primerak, vozilo koje je bilo izloženo na ženevskom sajmu procenjeno je na oko 3 miliona dolara.
Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: