Potpisano pismo o namerama o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine

Delegacija Ministarstva privrede potpisala je u Berlinu Pismo o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju obnova avio-linije između Beograda i Prištine olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila Prištinu bližom Beogradu i obrnuto.

"Potpisivanjem pisma o namerama je nakon dve decenije učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Dodaju da bi ta linija značila i hiljade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga naše nacionalne avio-kompanije, a nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu koja bi na ovaj način bila bolje povezana, i sa daleko efikasnijim mogućnostima za promet robe.

"Potpisivanjem ovog, isključivo komercijalnog, Pisma o namerama Srbija pokazuje jasnu opredeljenost za pospešivanje slobode protoka robe, ljudi i kapitala i protivljenje veštački nametnutim barijerama i ograničenjima", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Dodaju da će Srbija o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIK i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad naše južne pokrajine.

"Da bi došlo do realizacije ovog Pisma o namerama biće potrebno da se u tom smislu u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ocenjuju da je neophodno da se Priština vrati za pregovarački sto. 

"Da bi let između Beograda i Prištine zaista zaživeo, neophodno je da Vlada Privremenih institucija samouprave u Prištini bez odlaganja ukine anticivilizacijske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво