Prevelike im takse na šećer i plastiku: Koka-kola napušta Italiju i seli se u Albaniju

Milica Ostojić

20. 01. 2020. u 12:45

Fabrika „Sibeg“, porodice Buzi koja proizvodi i flašira razna pića i prodaje širom Sicilije izračunala je da bi šteta od uvođenja takvih taksi bila neizdrživa

Превелике им таксе на шећер и пластику: Кока-кола напушта Италију и сели се у Албанију

Foto: N.Skenderija

Koka-kola je odlučila da zatvori fabriku u Kataniji, na Siciliji, posle najave uvođenja taksi na šećer i na plastiku i preseli, nakon pedeset godina, prozvodnju u Albaniju, gde takse iznose oko 15 posto a u Italiji bi dostigle sumu i preko 60 posto.

Fabrika „Sibeg“, porodice Buzi koja proizvodi i flašira razna pića i prodaje širom Sicilije izračunala je da bi šteta od uvođenja takvih taksi bila neizdrživa; od 115 miliona fakturisanog godišnje 18 miliona odlazilo bi na novoouvedene takse. Tako će planirane investicije za fabriku na Siciliji otići u Albaniju, a bez posla će ostati 151 osoba, od ukupno 355 u Sibegu. I upiru prst na Vladu optužujući je da će sa uvećanim taksama uništavati ekonomiju Italije.


Zašto se, međutim, došlo do predloga za uvođenje ovih taksi? Ona na šećer radi zaštite zdravlja građana i posebno dece. Redukovati količinu šećera u gaziranim i negaziranim pićima cilj je Vlade jer jedna studija Oraganizacije za saradnju i ekonomski razvog pokazuje da 30 posto italijanske dece (i 45,1 procenat odraslih) pati od gojaznosti ili prekomerne težine. Italija je na trećem mestu u Evropu u ovom nemilom procentu, posle Grčke i Španije.


To je bio motiv da se,nakon upozorenja naučnika, lekara i nutricionista koji su uputili pismo Ministarstvu Zdravlja, uvrsti takozvana taksa na šećer. Koja bi pića bila tako dovedena u pitanje? Raznolike vrste pića, alkoholna i nealkoholna, koka-kola, tonik, aperitivi, energetska pića, voćni sokovi...


Zakon još nije zaživeo ali se očekuje uskoro njegovo usvajanje, ako se nešto ne promeni nakon brojnih zahteva proizvođača ili zbog najava zatvaranja odnosno preseljenja proizvodnje u druge zemlje, a visina taksi zavisila bi od visine procenta šečera u svakom pojedinačnom tipu pića.



Taksa na plastiku podrazumeva oporezivanje one plastike koja nije biorazgradiva: flaše, kese, posude za konfekcioniranje hrane i raznih proizvoda, tetrapak za mleko ili druge tečne proizvode, plastične kese za deterdžente, polistirol, plastični zatvarači i čepovi, plastične etikete, plastika za dostavu robe... Ali ne potpadaju pod tu odluku predmeti kao što su špricevi ili oni predmeti koji se mogu više puta upotrebljavati, kao što su posude ili kutije za odlaganje raznih sadržaja.


Ovaj predlog Vlade izazvao je raznolike reakcije a svakako veliku medijsku pažnju, jer primer Koka-kole iz Katanije ne bi bio jedini i to upravo na teritoriji gde je procenat nezaposlenost jedan od najvećih u Italiji. Oglasili su se brojni političari iz opozicionih partija jer je odluku o povećanju taksi na šećer i plastiku donela koaliciona Vlada Pokreta 5 zvezdica i Demokratske partije. Iz opozicije upozoravaju da samo u regionu Emilija-Romanjaima oko 230 fabrika specijalozovanih za pakovanje u plastičnu amblažu, sa preko 17.000 zaposlenih i apeluju na Vladu da učini korak unazad i odustane od uvođenja taksi na šećer i plastiku, a najgora od pretpostavki jeste ona da mnoge firme mogu da zatvore postrojenja ili ih presele u inostranstvo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

esb-puerto@arcor.de

20.01.2020. 12:54

Tu gde kreće Američki Kokain za evropu , tu u buduče i kreče Coca Cola za evropu.

Goran

20.01.2020. 12:56

Pa nek pojačaju proizvodnju u Srbiji em ne plaćaju porez eko takse su SF za njih a kad smo već kod šećera zdravije je kašikom pojesti pola kilograma dnevno iz kese nego li popiti jednu pilulu aspartana ili famozne stevie...