Na protestu u Bagdadu 13 ranjenih

Najmanje 13 demonstranata ranjeno je u Bagdadu pošto su iračke bezbednosne snage ponovo koristile bojevu municiju i suzavac na antivladinom protestu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.01.2020.

12:10

Na protestu u Bagdadu 13 ranjenih

Stotine demonstranata blokirale su jutros bagdadske ulice, u nameri da povećaju pritisak na vlasti koje su do danas imale rok da odgovore na zahteve protestnog pokreta.

Vlasti su potom blokirale glavne ulice u Bagdadu i puteve koji vode do centra grada, rekli su zvaničnici.

Devet osoba je uhapšeno otkako je irački Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio bezbednosne snage da hapse demonstrante koji blokiraju puteve.

Protesti u Bagdadu obnovljeni su pre nekoliko dana, posle kratkog zatišja zbog eskalacije tenzija između SAD i Irana koja je otvorila mogućnost sukoba na iračkoj teritoriji. ;

Pošto je kriza u regionu splasnula, irački aktivisti su vladi postavili rok od nedelju dana da odgovori na njihove zahteve za dubokim političkim reformama i najavili da će u suprotnom povećati pritisak novim demonstracijama.

Protesti su danas nastavljeni i na jugu Iraka. U Nasiriji su demonstranti blokirali put koji povezuje grad sa provincijom Basra, a najmanje šest demonstranata ranjeno je kada je nepoznati napadač pucao na njih iz kola u pokretu.

Pobuna Iračana počela je 1. oktobra kada su hiljade ljudi izašle na ulice kritikujući raširenu korupciju, loše javne službe i nedostatak radnih mesta. Demonstranti traže temeljnu reformu iračkog političkog sistema, vanredne izbore i povlačenje vladajuće elite.

Od početka protesta u oktobru, najmanje 500 demonstranata je poginulo od bojeve municije bezbednosnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: