Milanović neće da nosi Tuđmanovu lentu: Komplikacije oko protokola za inauguraciju novog predsednika

J. KERBLER

19. 01. 2020. u 23:46

Predsedničko znamenje koje je u hrvatsku praksu uveo Franjo Tuđman problem za Milanovića: Novi predsednik odbija "propisano" obeležje i Markov trg, kao nepotrebne. Bez prisustva stranih državnika

Милановић неће да носи Туђманову ленту: Компликације око протокола за инаугурацију новог председника

Zoran Milanović ,AP foto

PREDSEDNIČKA lenta koju je uveo Franjo Tuđman postala je iznenada problem za inauguraciju novog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji ne želi da je stavi. Nošenje lente "propisano" je za predsedničke inauguracije i nosili su je Stipe Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, dok je Milanović ocenio da je to nepotrebno i da ceremoniju treba jednostavnije organizovati.

Tako će inauguracija novog predsednika biti 18. februara, ali ne na Markovom trgu, gde se do sada uvek održavala, već u prostorijama Kancelarije predsednika na Pantovčaku, bivšoj rezidenciji Josipa Broza kada je boravio u Zagrebu. Na ceremoniji će biti malo ljudi, bez inostranih državnika, a predsednik Ustavnog suda je poručio da nije nikakav problem da umesto na trg, gde je sedište vlade i Sabora, dođe na drugo političko brdo kako bi obavio ceremoniju. Neće izostati ni ono "tako mi Bog pomogao", jer su iz Milanovićevog kruga potvrdili da je on legalist i neće stvarati probleme oko teksta zakletve.

Reakcije na Milanovićevu odluku da se promeni scenario inauguracije su različite, od onih koji tvrde da je povukao dobar potez, jer je izbegao kič scenografiju, do onih koji misle da je trebalo poštovati tradiciju. Milanovićevi saradnici, opet, kažu da je nezamislivo da budući predsednik učestvuje u ceremoniji u kojoj bi bilo svega i svačega, izmišljenih vojnih uniformi, pompeznih scena, kao i onoga što je do sada bio standardni deo inauguracija.

Još uvek se "pišu" kadrovske kombinacije ko će biti u njegovoj kancelariji, s tim da se zna kako će novi šef Kancelarije biti Orsat Miljenić, ugledni pravnik i bivši ministar pravosuđa, koji je vodio i Milanovićevu kampanju. Portparol će biti poznati novinar Nikola Jelić, a pregovara se i da bivši šef sigurnosne službe Dragan Lozančić postane savetnik. Milanović je najavio da će imati i manje savetnika od Kolinde Grabar Kitarović i da će modernizovati rad svoje kancelarije.

Iako je i Kolinda Grabar Kitarović najavljivala preseljenje sa Pantovčaka to se neće dogoditi, jer je Milanović presekao dileme porukom da nema bezbednije lokacije za sedište predsednika. Verovatno se ni bista Josipa Broza neće tako brzo vratiti na Pantovčak, iako to traže neki od bliskih Milanovićevih saradnika. Među prvim spoljnopolitičkim potezima očekuje se Milanovićev odlazak u Sloveniju, možda i u BiH, dok iz njegovog kruga zasada još nema naznaka sprema li se i susret sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem. Milanović se nije ni izjasnio smeta li mu to što se "gura" procedura imenovanja Hide Biščevića za hrvatskog ambasadora u Srbiji pre njegove inauguracije, iako su njegovi saradnici rekli da je nekorektno imenovati nove ambasadore uoči inauguracije novog predsednika.


SARADNjA

NAJAVA "tvrde kohabitacije" između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića izaziva razne komentare u Hrvatskoj, a svi čekaju kako će ova dvojica tvrdo suprotstavljenih političara sarađivati. Dok neki tvrde da će tenzije biti manje nego u vreme Kolinde Grabar Kitarović drugi očekuju žestoku političku bitku iza kulisa.


ERJAVEC SE POVLAČI

SLOVENAČKI ministar odbrane Karl Erjavec povući će se sa funkcije pošto je pretrpeo poraz na izborima za predsednika Demokratske stranke penzionera (DESUS), koju je vodio 16 godina. "Kada, još znam, ali vrlo brzo", rekao je Erjavec, dodajući da će ostati član DESUS-a. Erjavca je, prilikom glasanja o novom vođstvu na vanrednom kongresu stranke pobedila ministarka poljoprivrede Aleksandra Pivec sa 145 glasova, dok je on dobio 80. "Zašto bih bio razočaran? To je demokratija", kazao je on.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)