Nije više šala, Sivas stvarno igra za titulu! Bešiktaš otpisan u direktnom duelu, pomogao i nesrećni Karijus (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.01.20. | 19:14

Ljajić uzalud pogodio

Sivas nije prolazna senzacija koja je trajala pola godine, u istom ritmu je nastavio i na početku drugog dela sezone.

Lider turskog prvenstva je ostvario veliku pobedu na gostovanju Bešiktašu i pobedom od 2:1 praktično otpisao Orlove iz daljih kalkulacija u šampionskoj trci. Sivas ima ogromnih 10 bodova prednosti, Bešiktaš je tek sedm i propustio je poslednji voz da uhvati priključak za liderom.

Izabrane vesti

U prvom delu sezone je Sivas rasturio Bešiktaš 3:0, ali je danas bilo teže. Možda i slađe. Igrali su pola sata sa igračem više i izdržali žestok pritisak domaćina do 97. minuta koliko je sudija produžio meč. Uzalud, ni maratonska nadoknada nije pomogla Bešiktašu da izbegne poraz.

Posebno je ovo emotivan meč bio za Sivasovog trenera Rizu Čalimbaja. Kao igrač je čitavu karijeru proveo u Bešiktašu, punih 16 sezona, skoro 650 mečeva je odirgao za Orlove. Ali kao trener je šansu u Bešiktašu dobio samo u kratkom periodu kada je došao da gasi požar posle odlaska Visentea Del Boskea. Uspeo je da oživi Bešiktaš, ali je smenjen na poečtku sledeće sezone.

Išao je od tada obilaznim putem, trenirao manje klubove poput Ankare, Rizea, Eskišehira, Sivasa, Mersina, Kasimpaše, Antalije, bio i u Trabzonu, potom Konji da bi se letos vratio u Sivas. I napravio čudo!

Klub iz provincije deli lekcije od početka sezone i od 11. kola drži prvo mesto na tabeli. Mnogi su mislili da će Sivas izduvati kako sezona bude odmicala i da je reč o iznenađenju kratkog daha, ali on je još više dodavao gas. Na poslednjih 10 utakmica ima devet pobeda i remi! Pobedili su Bešiktaš dva puta, Fener jednom, remizirali sa Bašakšehirom… Samo su izgubili od Galate i Rizea.

Danas su i definitivno ubili Bešiktašove snove da može da se vrati u borbu za titulu. A debelo im je pomogao i nesrećni Loris Karijus na golu Bešiktaša. Malorozni Nemac je očajno intervenisao u sedmom minutu na slobodnjak Erdoga Jesliurta. Katastrofalnom procenom je omogućio vođstvo gostiju.

A Sivas kada povede, onda je jako nezgodan. Igraju defanzivno, sa brzom tranzicijom i oslanjaju se na kontranapade. Do danas su primili samo 16 golova na 17 mečeva i jasno je kakve je muke imao Bešiktaš. Držali su domaći loptu, kružili, pokušavali, ali pravih šansi nije bilo.

Sve do 33. minuta kada je Burak Jilmaz lukavo izveo slobodnjak, a golmana Samasa odbio loptu na glavu Ademu Ljajiću kojem nije bilo teško da pogodi praznu mrežu.

Međutim, Sivas je u sam smiraj prvog poluvremena opet poveo. Sevnula je brza akcija, Jatabare je izbegao ofsajd zamku i gurnuo loptu pored Karijusa u mrežu.

Domaći su napadali još više u drugom poluvremenu, dominirali u posedu i pasu, ali opet to nije bilo dovoljno. Od 66. minuta su imali i igrača više posle crvenog kartona Čifčiju zbog stravičnog starta. Ni to nije pomoglo Bešiktašu. Sivas je odneo bodove i zadržao četiri boda prednosti u odnosu Bašakšehir koji u sledećem kolu igra sa Fenerom. A Sivas dočekuje dužnika Rize. Miriše na šokantnu titulu…  

TURSKA 1 – 18. KOLO

Petak

Ankaragudžu - Konja 0:1 (0:0)
/Šengelija 90+2/

Subota

Alanja - Kajzeri 5:1 (1:0)
/Cavelas 38, Bakasestas 59, Sise 63, Fernandez 84 i 90+2 - Enrike 87/

Bašakšehir - Malatija 4:1 (4:0)
/Višća 22, Ba 28, Kahveči 34, Tekdemir 41 - Jahović 64/

Gacijentep - Fenerbahče 0:2 (0:0)
/Kruze 51, Murići 90+3/

Nedelja
Antalija – Gectepe  0:3 (0:3)
/Akbunar 16, Gurler 36, Ajdogdu 45/

Galatasaraj – Denizli  2:1 (1:0)
/Akbad 26, Falkao 57 - Ozkal 64/

Trabzon – Kasimpaša  6:0 (3:0)
/Sosa 25, Sorlot 27, 55, 88, Nvakaeme 29, 83/

Bešiktaš - Sivas 1:2 (1:2)
/Ljajić 33 - Jesiljurt 7, Jatabare 45/

Ponedeljak
18.00: (2,45) Rize (3,30) Genčlerbiligi (2,95)

(FOTO: twitter.com/SivassporKulubu)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara