Svet

0

Učesnici samita o Libiji se dogovorili da poštuju embargo na oružje

Autor: JU

Izvor: Beta

Učesnici samita o Libiji se dogovorili da poštuju embargo na oružje

Izvor: Foto: Beta, AP

Sporazum na samitu postignut je posle četiri sata razgovora čiji je domaćin bila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je ugostila lidere 11 zemalja umešanih u sukob u Libiji, predstavnike UN, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige. Lideri dve glavne zaraćene strane u Libiji, premijer međunarodno priznate vlade Fajez Saradž i komandant snaga koje kontrolišu istok zemlje, general Halifa Haftar, takođe su bili u Berlinu, ali nisu učestvovali na konferenciji.

Među učesnicima samita bili su predsednici Francuske, Rusije i Turske, Emanuel Makron, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, premijeri Velike Britanije i Italije, Boris Džonson i Đuzepe Konte, i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Merkel je rekla da je cilj samita bio da "sve strane na bilo koji način povezane sa sukobom u Libiji govore jednim jezikom jer će onda i sve strane u Libiji takođe shvatiti da postoji jedino nevojni put ka rešenju" i dodala da je danas "postignut taj rezultat".

"Složili smo se o sveobuhvatnom planu. Mogu da kažem da su svi učesnici radili zaista zajednički konstruktivno. Svi se slažemo da treba da poštujemo embargo na oružje i da embargo na oružje treba da bude kontrolisan čvršće nego u prošlosti", kazala je Merkel.

Ona je navela da rezultate današnje konferencije treba da usvoji Savet beznednosti UN i dodala da će učesnici samita nastaviti da održavaju redovne sastanke "kako bi narod Libije dobio pravo na život u miru".

Nemačka kancelarka, koja se pre početka samita sastala sa oba libijska lidera, rekla je da su i Saradž i Haftar imenovali po pet članova vojnog komiteta koji će ih predstavljati na razgovorima o trajnijem prekidu vatre.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da će se taj komitet sastati "u Ženevi narednih dana".

Merkel je kazala i da su se učesnici samita složili da više ne pružaju podršku zaraćenim stranama uoči sastanka komiteta, ali je dodala da nije preuzeta eksplicitna obaveza da se povuče postojeća vojna podrška.

Nemačka kancelarka je kazala i da na samitu nije bilo govora o konkretnim sankcijama za kršenje embarga na oružje.

Upitana da li su Saradž i Haftar učestvovali u razgovorima, Merkel je rekla da su učesnici samita s njima "razgovarali odvojeno jer su razlike između njih toliko velike da trenutno ne pričaju jedan sa drugim".

U zaključnoj izjavi sa samita stoji da učesnici "pozivaju sve aktere da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi pogoršale sukob ili su u neskladu s embargom (UN) na oružje ili obustavom vatre, uključujući finansiranje vojnih potencijala ili regrutovanje plaćenika".

Gutereš je rekao da je berlinski samit uspeo da otkloni "rizik istinske regionalne eskalacije".

"Ne mogu dovoljno da naglasim zaključak samita da nema vojnog rešenja za konflikt u Libiji. Nadam se da će danas preuzete obaveze doprineti trajnom rešenju libijske krize", rekao je Gutereš.

On je istakao hitnost sledećeg koraka, rekavši da su se svi učesnici obavezali da "izvrše pritisak na sve strane u cilju postizanja potpune obustave vatre".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je takođe bio u Berlinu, rekao je da Moskva konferenciju načelno smatra "veoma korisnom".

"Jasno je da će sami Libijci odlučiti u krajnoj instanci, jasno je da do sada nije bilo moguće uspostaviti stabilan i ozbiljan dijalog, jer su razlike u pristupima prevelike", rekao je Lavrov, prenele su ruske agencije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR