Moćnici u Berlinu odlučuju šta će biti sa Libijom

U Berlinu se održava međunarodna konferencija o Libiji posvećena dugogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Cilj je da se zaustavi mešanje stranih vojnih snaga, dogovori trajan prekid vatre i pomogne obnavljanje političkog procesa o budućnosti te države. U nacrtu završnog dokumenta traži se od svih strana da ne napadaju naftna postrojenja u Libiji.

Višemesečna diplomatska nastojanja Nemačke da pojača napore za zaustavljanje borbi u Libiji u okviru su inicijative generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i njegovog izaslanika za Libiju Gasana Salame, prenosi AP.

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar mora da odustane od agresivnog ponašanja da bi se otvorio put za politički proces u Libiji, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Haftar nije potpisao sporazum i to nam pokazuje da ne želi mirovni proces već vojno rešenje konflikta", rekao je Erdogan na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Da bi se obezbedili mir i stabilnost u Libiji, na konferenciji u Berlinu neophodno je naći načine da se osigura prekid vatre i političko rešenje sukoba, istakao je Erdogan, preneo je Tas.

Putin je prethodno izjavio da se nada da će dijalog o Libiji biti nastavljen i da će sukob u toj zemlji biti rešen.

"Ne gubimo nadu da će dijalog biti nastavljen i ne štedimo napore da se ovaj sukob reši", rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom.

Rusija i Turska su načinile dobar korak kada su pozvale na prekid vatre u Libiji, čime su stvoreni preduslovi za održavanje konferencije u Berlinu, istakao je Putin.

Libija je podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Hafterove snage koje su od aprila u opsadi Tripolija podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se vlada Tripolija okrenula Turskoj.

Primirje na koje su obe strane početkom ovog meseca pozvani Moskva i Ankara je prvi prekid u borbama u poslednjih više meseci.

Na sastanku u Berlinu su i Emanuel Makron, italijanski i britanski premijeri Đuzepe Konte i Boris Džonson, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pozvani su i predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Alžira, Kine i Republike Kongo.

Takođe, iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova su potvrdili da će samitu prisustvovati premijer međunarodno priznate libijske vlade nacionalnog jedinstva Fajez el Saraž i njegov glavni protivnik, komandant Narodne armije Halifa Haftar.

Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame ocenio je da je toj zemlji potrebno da prestane svako strano mešanje, ali je izrazio i baojazan da u Berlinu neće biti postignut dogovor o prekidu sukoba.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво