');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE Užičanka pobedila na svoj rođendan, u Novom Sadu najbrži bio policajac, a PLIVALA SU I DECA

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije su organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Novi Sad1895 Nemanja Blagojevic bogojavljanje plivanje za casni krst  foto Nenad Mihajlovic Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad1895 Nemanja Blagojevic bogojavljanje plivanje za casni krst foto Nenad Mihajlovic

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte". Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Užice

Do časnog krsta prvo se plivalo u Užicu, a prva je doplivala Marina Lazić, komercijalista iz ovog grada i to na svoj 35. rođendan.

- Veoma sam srećna, ispunila mi se višegodišnja želja da ovako proslavim svoj rođendan. Ovo mi je prvi put da plivam za bogojavljenski krst. Do sada sam plivala samo leti na moru. Voda nije bila nepodnošljivo hladna - rekla je pobednica.

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Za bogojavljensko znamenje u Užicu takmičilo se 77 učesnika među kojima je, uz Marinu Lazić, bila još jedna dama, a plivalo se u Đetinji ispod kupališta Plaža kroz vodu "toplu" oko pet stepeni.

Novi Sad

Policajac Nemanja Blagojević (25) pobednik je ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje su sedmu godinu za redom u Novom Sadu organizovali Srpska pravoslavna crkva i Savet Mesne zajednice Sremska Kamenica.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

U trci za Časni krst koji je u Dunav položio ministar odbrane Aleksandar Vulin učestvovalo je 126 najodvažnijih građana, pripadnika vojske i policije kao i pet dama, a za bezbednost takmičara brinuli su se pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i novosadskog odreda žandarmerije.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Čitava manifestacija počela je služenjem liturgije u Hramu rođenja presvete Bogorodice nakon čega je formirana litija koju je do stadiona FK "Fruškogorac" na obali Dunava predvodilo sveštenstvo sa Vladikom sremskim Vasilijem.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Plivači su preplivali deonicu dugu 33 metra koja simbolično predstavlja godine Isusa Hrista.

Valjevo

Aleksandar Kovačević, učenik Tehničke škole u Valjevu i mladi vaterpolista, bio je najbrži u plivanju za Časni krst u reci Gradac na "Berkovoj brani", ali je tu čast podelio sa troje osnovaca iz porodice Ratković, koji su takođe učestvovali u desetom po redu plivanju za Bogojavljenski krst u Valjevu.

Pročitajte još

Prvi put na Gradcu u plivanju za Časni krst učestvovala su dva rođena brata i sestra - Mika, Milorad i Gala iz porodice Ratković, učenici od petog do osmog razreda osnovne škole. Do krsta je prvi doplivao Aleksandar Kovačević, đak Tehničke škole koji trenira vaterpolo, ali je, kako je istakao, "čast koju je stekao na ovaj način podelio sa najmlađim učesnicima, osnovcima Ratkovićima".

Foto: P. V. / RAS Srbija

U Bogojavljenskoj trci učestvovao je 61 plivač, među kojima su bile i dame Radica Munjić i Ana Marović, a kao predstavnik eparhije valjevske plivao je đakon Dragan Stanojević, koji je i jedan od organizatora manifestacije.

Požega

U istoriji Požege danas se prvi put plivalo za bogojavljenski krst.

Foto: V.L. / RAS Srbija

Na obalama Skrapeža pojavilo se 45 takmičara, a najbrži od njih bio je 21-godišnji Aleksandar Tošić, mladić zaposlen u jednoj požeškoj firmi koji je nekada radio kao spasilac na bazenu.

Foto: V.L. / RAS Srbija

Svoju nagradu pobednik je poklonio Tomislavu Marinkoviću (59), najstarijem učesniku bogojavljenske manifestacije, inače poznatom pevaču iz Požege.

Šabac

Bogojavljensko plivanje za časni krst u Šapcu je revijalnog karaktera. Ove godine je učestvovalo oko 70 plivača, uglavnom iz Šapca.

Foto: M. C. G. / RAS Srbija

Prvi je isplivao Janko Topalović koji je pre petnaestak godina organizovao prvo bogojavljensko plivanje u tom gradu. Tek nakon što je on isplivao, u vodu su skočili ostali plivači, a njemu je dodeljen zlatnik, poklon privrednika grada Šapca.

Foto: M. C. G. / RAS Srbija

Najmlađi učesnik ove godine imao je 21, a najstariji 64 godine.

Niš

Andrija Petković (18) iz Niša, učenik gimnazije "Stevan Sremac", pobedio je na takmičenju u plivanju za bogojavljenski krst koje je održano na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Učestvovalo je 19 takmičara među kojim je Petković, koji je učestvovao prvo put, bio najmlađi.

Pročitajte još

- Mnogo mi znači ova pobeda, ovo je najveći hrišćanski praznik. Velika mi je čast da sa 18 godina kao najmlađi učesnik i vernik koji je plivao na današnji dan do osvojim ovu nagradu. Želim da sve zahvalim svima koji su pozivali danas, nije bilo lako jer je bilo veoma hladno - rekao je, pa poručio da se nije posebno spremao i da je glavna bila psihička priprema.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

- Razlika u odnosu na takmičenja u plivanju je u temperaturu vide jer je baš bilo hladno. Na takmičenjima su drugačiji uslovi, za to je potrebna i fizička i psihička priprema, ali ovde smo svi bili u Božjim rukama, rekao je mladi plivač, pa dodao da će učestvovati i sledeće godine.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Osim građana, u plivanju za časni krst učestvovali su pripadnici policije i žandarmerije a najstariji takmičar bio je Ivan Đorđević (71) kome je ovo deveto takmičenje.

Trstenik

Na Zapadnoj Moravi u Trsteniku je danas održano Bogojavljensko plivanje, a pobednik je bio Mihailo Adžić iz Kruševca.

Foto: N. Božović / RAS Srbija

- Prvi put sam plivao u Trsteniku a sedmi put učestvujem na Bogojavljenskom plivanju. Moram da se pohvalim da sam već puta do sada osvajao Časni krst i svaki put na različitom mestu - rekao je Mihailo, koji je plivao sa oko pedesetak takmičara i dvoje dece.

Foto: N. Božović / RAS Srbija

Crkva Sv. Trojice iz Trstenika je bila organizator 6. po redu Bogojavljenskog plivanja, a opština Trstenik je pomogla da se plivanje održi.

Foto: N. Božović / RAS Srbija

Ljubiša Marković, pomoćnik predsednika opštine Trstenik, rekao je da je cilj da se plivanje za Krst časni održava svake godine: "Ono što je značajno za nas je da je ove godine učestvovalo preko pedeset takmičara, ali najsrećniji smo jer su danas plivali brat i sestra Filip (3) i Dunja (7). Odlučili su da podrže oca i da sa njim učestvuju u plivanju".

Bor

Boranin Marko Krtinić (19) pobednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za časni krst na Borskom jezeru. Učestvovalo je 34 takmičara od kojih najstariji ima 70 godina.

Foto: D. Kecić / RAS Srbija

- Ovo je prelep događaj i želeo bih svim učesnicima da se zahvalim na ovako divnoj atmosferi. Ovo mi je prvo učešće na plivanju za časni krst i bio sam spreman - kazao je Krtinić.

Foto: D. Kecić / RAS Srbija

Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić izrazio je verovanje da će naredne godine biti još veći broj učesnika.

Foto: D. Kecić / RAS Srbija

- Bilo je lepo videti ove mlade momke koji su hrabro i dostojanstveno plivali za časni krst. Sve je proteklo u najboljem redu a raduje nas i što je veliki broj sugrađana došao da isprati ovaj događaj koji polako prerasta u tradiciju sa sve većim brojem takmičara - kazao je Milikić.

Kragujevac

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za Krst časni, koje je i ove godine u Kragujevcu održana na jezeru u Šumaricama pobedila je petnaestogodišnja Marta Dunjić.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

- Kada sam pitala roditelje mogu li da učestvujem, brinući za moje zdravlje, majka je bila protiv, ali otac me je podržao. Prvi put sam plivala i nisam se nadala da ću da pobedim, ali evo uspela sam. Veoma sam srećna - rekla je pobednica Marta Dunjić.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Kada je izašla iz vode, noseći u rukama Časni krst, na trenutak se požalila da joj je previše hladno pa je dežurna ekipa Hitne pomoći intervenisala sa ciljem da je ugreju, nakon čega je otišla na dodelu priznanja.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Manifestacija je održana sedamnaesti put u Kragujevcu, a Marta je bila ove godine najmlađi učesnik. Ona trenira plivanje u Plivačkom klubu Radnički i najmlađi je učesnik svih dosadašnjih plivanja za Krst časni koji se u Kragujevcu održavaju od 2004. godine. Ove godine bilo je prijavljeno 88 potencijalnih učesnika plivanja, od kojih je žrebom određeno 33 takmičara, među njima pet devojaka, koji su preplivali stazu dugu 33 metara