Buđenje savesti 1Nenad Kostić Foto: Milan T. Jovanović

Zamislite sledeće vesti Dojče Velea ili Rojtersa. Otvaram znak navoda.

Srpskoj javnosti smučile su se zloupotrebe, zataškavanja, i obmane vlastodržaca. Građani protestuju na ulicama. Poslanici iz opozicije i iz vlasti složno zahtevaju odgovornost vlade Narodnoj skupštini. Zajedno su Boško Obradović, Đorđe Vukadinović, Marjan Rističević, Marko Atlagić, i drugi.

Marinika Tepić zahteva ostavku vlade Ane Brnabić i upozorava predsednika, Aleksandra Kurjačića, da je, po Ustavu, Skupština ravna njemu. Ako nastavi da krši Ustav, Skupština će upotrebiti zakone protiv njega.

Neki od istaknutih voditelja na televiziji i radiju odbijaju da dalje lažu za vlastodršce. Milomir Marić zacrnio je svoju fotografiju na Instagramu, i javno se izvinio.

Esnaf novinara javnih servisa izvinjava se građanima što je žmurio i ćutao u aferama oko Krušika i oca Nebojše Stefanovića, izmišljenih i plagiranih diploma i disertacija, rušenja u Savamali, spleta hohštapleraja zvanog Beograd na vodi, i drugog. Esnaf ritualno sahranjuje niz sanduka koji predstavljaju RTS, RTV, Informer, Srpski telegraf, i ostale štampane trovače umova, koji se samo zovu novinama.

Studenti na više univerziteta skandiraju protiv Kurjačića. Srđan Marković i Mila Jovanović, kolovođe zauzimanja Rektorata, poručuju: „Zašto lažeš? Prestani da nas tretiraš kao glupake.“ Mase kliču studentima.

Zatvaram znak navoda. Kraj maštanju.

Scenario umišljen u Srbiji upravo se događa u Iranu. Slične uloge, različita imena. Iranske vlasti priznale su da je vojska pre nekoliko dana greškom oborila ukrajinski avion, pobivši putnike. Pad srpskog helikoptera pre pet godina, u kome su takođe poginuli svi, grubo je zataškan. Iranska i domaća tragedija neuporedive su po broju žrtava i vrsti odgovornosti. Helikopter nije oborila srpska vojska, ali izgleda da su ministri Gašić i Lončar bili delimično odgovorni za pad. Obojica ostaju u vrhu vlasti. Afere bujaju.

Politika i RTS čekali su Miloševićev kraj, pa tek onda priznali svoje decenijske obmane. Obećali su da će se popraviti. Gaze obećanja. Ponovo nas obmanjuju.

Iranom zvanično, zakonski vladaju islamski sveštenici. Srpski novinari, ugledajte se na iranske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari