Trampov pravni tim odbacio optužbe za opoziv 1Foto:Beta/Ap

Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa odbacio je optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Tramp nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trampovi advokati prvi put su se zvanično izjasnili o dve stavke opoziva – zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongresa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).Ta dva člana za opoziv Trampa sa mesta predsednika, čine osnovu sudjenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Demokrate su istovremeno planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Tramp treba da bude smenjen s dužnosti.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Tramp je porekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine.

Trampovi advokati tvrde da je Tramp u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

Oni ocenjuju da se radi o „opasnom napadu protiv prava Amerikanaca da slobodno biraju svog predsednika“, rekao je novinarima jedan izvor blizak timu odbrane, prenosi Frans pres.

„To je besramni i ilegalni pokušaj da se preokrenu rezultati izbora 2016. i da se meša u izbore 2020“, rekao je taj izvor.

Tramp ovog vikenda u svom klubu „Mar-a-Lago“ u Palm Biču na Floridi igra golf.

Pet Sipoloni, advokat Bele kuće vodiće tim odbrane, u petak je objavilo američko predsedništvo. Pored njega će biti Džej Sekulou, lični Trampov advokat. Takodje je objavljeno da u tim dolazi i bivši tužilac Kenet Star, centralni akter u aferi Levinski za vreme procesa opoziva bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, i advokat Alen Deršovic, koji je bio jedan od advokata O Džej Simpsona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari