Pet ključnih stvari na koje svaki frilenser mora da obrati pažnju

Ako vam je neko rekao da je lako biti frilenser, ne zaboravite da nijedan početak definitivno nije lak i obratite pažnju na važna pravila ovakvog tipa rada.

Srbija

Izvor: klix.ba

Subota, 18.01.2020.

12:18

Pet ključnih stvari na koje svaki frilenser mora da obrati pažnju
Foto: Depositphotos/gstockstudio

Poslovno tržište polako postaje sve povoljnije za frilensere, zbog čega se veliki broj visokokvalifiokvanih ljudi u određenom polju odlučuje za ovakav način rada.

Ne smemo smetnuti s uma da frilens nije lak i da početnici često greše i upuste se u tu avanturu bez dobrog plana.

Lako možete napraviti grešku koja će vas koštati vaše reputacije frilensere i grešku koja može uticati na veze koje ste stvorili s klijentima, piše portal Klix.ba. Na kraju ćete se zbog nemara uhvatiti kako jurite klijente, jer više ne dobijate ponude za posao.

Ako ste se prepoznali u gore napisanim rečenicama, ne očajavajte. Greške se događaju i čine vas boljim, ali pod uslovom da iz njih učite. Prvo što trebate učiniti je zapitati se gde grešite.

JobVigo je izdvojio pet grešaka koje frilenseri nikako ne bi trebalo da naprave. Ako se pronađete u nekoj od ovih stvari, odvojite vreme i pokušajte da se popravite na tom polju.

Prihvatate više obaveza nego što možete obaviti

Sreća svakog frilensera je redovan klijent ili stalne ponude za posao. Koliko god hteli da radite više kako biste zarađivali bolje, morate biti mudri i odbiti određene poslove, jer jednostavno nemate vremena. Ovo se posebno odnosi na situacije u kojima ste se obavezali da ćete uraditi i predati više poslova u isto vreme.

Ako ne odbijate poslove za koje nemate vremena, klijentima ćete kasno dostavljati radove i najčešće će biti lošeg kvaliteta. Ova greška vas može dovesti do potpunog gubitka klijenata.

Ne znate kako da naplatite usluge

Određivanje naplate frilens usluga može biti teško, ali nemogućnost da donesete odluku i izaberete način na koji će vam klijenti plaćati vaš rad može uticati na vaš kredibilitet. Ako naplatite malo kako biste zadržali klijenta, on će to koristiti na duge staze. Ako, međutim, naplatite previše, vaš klijent će pre potražiti drugu osobu nego vama da preplati uslugu. Ocenite svoje znanje, mogućnosti i iskustvo i naplatite u skladu s tim.

Ne fokusirate se dovoljno na svoju glavnu vještinu

Frilenserski posao vam dopušta da pokažete ljudima svoje veštine, zato je najbolje da od svih veština u kojima ste dobri izdvojite najbolje i istaknete ih. Ako budete uzimali poslove iz različitih sfera, nećete dovoljno napredovati niti ćete usavršiti određenu veštinu. Specijalizujte se za jednu stvar pre nego što krenete da učite drugu i klijenti će to znati da cene.

Ne znate da komunicirate s klijentima

Najvažniji deo frilensa je dobra komunikacija s klijentima. Oni vas mogu spasiti kad imate spore dane i kada vam je obim posla smanjen. Obaveštavajte ih o napretku koji ste ostvarili na projektu koji radite za njih. To će ih učiniti sretnim i biće mirni, jer znaju da sve napreduje po planu.

Ne raspoređujete vreme kako treba

Još jedna važna stavka frilensa je planiranje vremena. Odredite u koje vreme vam odgovara da radite. Ako ste produktivniji noću, dan iskoristite za komunikaciju s klijentima, praćenje napretka i završavanje određenih poslova.

Frilenserski posao vas ne sprečava da radite i druge stvari, ali ako ne nađete balans, možete se izgubiti, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: