Najnovije vesti
Vesti Svet
JEZIVE "FABRIKE BEBA" Meta kriminalaca su mlade i siromašne žene koje silom odvode i siluju, a onda njihovu decu PRODAJU

JEZIVE "FABRIKE BEBA" Meta kriminalaca su mlade i siromašne žene koje silom odvode i siluju, a onda njihovu decu PRODAJU

Kriminalci u Nigeriji otkrili su novu, unosnu oblast poslovanja - trgovinu malom decom i bebama.

Nigerija fabrike beba Foto: africanews / youtube
Nigerija fabrike beba

Ovaj slučaj počeo je potpuno bezazleno: mlada žena došla je u zlataru kako bi se prijavila na oglas za profesionalnu praksu. Nedelju dana kasnije je nestala, a sa njom i dvogodišnja ćerka vlasnice radnje.

- Nisam imala razloga da sumnjam da ta žena pripada kriminalnom klanu. Tek kada mi je odvela ćerku, otkrila sam da je lažirala detalje u prijavi za posao - kaže vlasnica radnje Adebiji.

Mesec dana kasnije policija joj je našla ćerku 600 kilometara dalje, u tzv. "fabrici beba" u saveznoj državi Abija. Reč je o ustanovama u kojima kriminalne bande nude decu na prodaju. To mogu biti kradena deca, kao u Adebijinom slučaju, ili novorođenčad.

- Trgovina bebama iz Nigerije cveta - upozorila je nedavno humanitarna organizacija "SOS-Kinderderfer" .

Većina beba prodaje se u svrhu nezakonitog usvajanja, ali ima i slučajeva dečjeg ropstva, seksualnog zlostavljanja i trgovine organima.

Nigerijska policija oslobodila trudnice i bebe

Policija je u oktobru prošle godine oslobodila 19 trudnica i četiri bebe iz ralja trgovaca ljudima. Većina ovih mladih žena namamljene su iz siromašnih krajeva na istoku Nigerije obećanjima da će u velikom gradu dobiti posao. Tamo ih silom odvode i siluju, a njihove bebe prodaju. Muško novorođenče košta oko 500.000 nigerijskih naira (1.245 evra), a devojčice se mogu kupiti i za 300.000 naira (750 evra).

Ponekad su majke mlade tinejdžerke, koje su proterale porodice. Nakon što bande prodaju njihove bebe, često ih prisiljavaju na seks sve dok ponovo ne zatrudne.

Pročitajte još

Jug Nigerije centar trgovine decom

Prema podacima organizacije SOS-Kinderderfer, većina otkrivenih "fabrika beba" nalazi se na jugu Nigerije, gde je od 2006. oslobođeno oko 300 žena.

Kupci su obično parovi bez dece, a "mušterijama" često daju supstancu koja izaziva "oticanje stomaka" tako da izgledaju kao da su u drugom stanju.

Mari Ikoku učestvuje u kampanji protiv fabrika beba u Nigeriji. Kaže da nema pouzdanih podataka, koji bi potvrdili da sve bebe završavaju u rukama roditelja bez dece. Strahuje se da neke završe kod pedofila, u okultnim udruženjima, ili u inostranstvu. Adebiji kaže da bi i njena ćerkica, koja je četiri puta "preprodavana" za samo mesec dana, verovatno završila u inostranstvu.