Najnovije vesti
Vesti Svet
"ISTORIJA SE PONAVLJA" Varufakis uporedio libijskog "gospodara rata" Haftara sa RADOVANOM KARADŽIĆEM

"ISTORIJA SE PONAVLJA" Varufakis uporedio libijskog "gospodara rata" Haftara sa RADOVANOM KARADŽIĆEM

Janis Varufakis je uporedio libijskog pobunjeničkog generala Kalifu Haftara sa bivšim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, osuđenim ratnim zločincem.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Janis Varufakis profimedia-0472574175 Foto: Profimedia
Janis Varufakis profimedia-0472574175

Bivši grčki ministar finansija i lider opozicione partije "MeRA25" to je izjavio nakon iznenadne Haftarove posete Atini gde je lider pobunjenika razgovarao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i šefom diplomatije Nikosom Dendijasom.

Kalifa Haftar i Kirijakos Micotakis
Foto: Alexandros Vlachos / EPA;
Kalifa Haftar i Kirijakos Micotakis

"Atina je danas ugostila libijskog gospodara rata Haftara. Autogol grčke diplomatije - sličan onome kada je 90-ih godina vlada predvođena Micotakisom starijim prigrlila Karadžića. Kako smo stigli ovde? Sve je počelo sa nesvetom alijansom Ciprasa, Netanijahua i Eksona s ciljem kopanja nafte i gasa u Istočnom Mediteranu", napisao je Varufakis na Tviteru.

Micotakisov otac Konstantinos Micotakis takođe je bio premijer početkom 90-ih, kada je Radovan Karadžić posetio Grčku. Haški tribunal je prošle godine osudio Karadžića za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom rata u Bosni 1992-1995 i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora.

Kalifa Haftar

je boravio u iznenadnoj poseti Grčkoj, nakon što je objavljeno da će Turska početai da šalje vojsku u Libiju da ratuje na strani vlade u Tripoliju, priznate od strane UN.

Pročitajte još

Varufakis je u tvitu spomenuo i "nesvetu alijansu" bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i premijera Izraela Benjamina Netanijahua, kao i naftnog giganta "Eksona". Naime Grčka, Izrael i Kipar su početkom godine potpisale sporazum o izgradnji podmorskog gasovoda "IstMed", a u projektu će učestvovati naftne kompanije poput "Eksona".

To je posebno naljutilo Tursku, koja ima sopstvene planove za taj deo mora i koja je potpisala sporazum sa Libijom.

Otkako je 2011. godine pao lider Libije Moamer Gadafi, država se nalazi u stanju sukoba više frakcija koje se bore za vlast. One su se podelile na one koje podržavaju Al Saradževu vladu i na one koje podržavaju Haftara.

U nedelju je zakazan samit u Berlinu gde bi trebalo da se radi na rešavanju sukoba dve strane, a Micotakis je najavio da će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o tome da i Grčka učestvuje.