Uvođenje hitnih mera protiv zagađenja vazduha u Nišu ili protest 1Foto DS

Predsednik GO Demokratske stranke(DS) i odbornik te stranke Miodrag Stanković predao je danas Skupštini grada Niša odborničku inicijativu za uvođenje hitnih mera kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u gradu.

– Demokrate predlažu da se uvede besplatni javni prevoz u periodima velikog zagađenja, da se  Nišlije nižim cenama podstiču da se priključe na Gradsku toplanu, a za one koji to ne mogu da se uvedu subvencije za ekološko grejanje. Ukoliko se odbornici ogluše o naše zahteve organizovaćemo protest-rekao je Stanković.

On je precizirao da bi se uvođenjem dva dana besplatnog javnog prevoza u Nišu, posebno u vreme visoke zagađenosti vazduha, vozači privatnih automobila  podstakli da koriste vozila javnog prevoza, čime bi se smanjio saobraćaj vozila koja značajno ugrožavaju vazduh.

Stanković je već podneo inicijativu da se poništi tender za gradski prevoz i da se traže autobusi koji manje zagađuju, ali još nije dobio nikakav odgovor.

Lider demokrata  je predložio uvođenje novih mera za  grejanje, koje stručnjaci označavaju kao jedan od najvećih zagađivača

-Jedna od novih mera koju predlažem je hitno gašenje kotlarnica svih javnih ustanova koje kao energent koriste ugalj i mazut i njihovo prebacivanje na kotlarnice koje koriste gas. Imajući u vidu da JP Gradska toplana Niš koristi i mazut kao energent, kao i da se veliki broj firmi i ustanova u gradu greju na drva i ugalj, neophodno je gašenje, odnosno prebacivanje kotlarnica koje koriste ekološki nezdrav energent na gas, koji mnogo manje zagađuje vazduh – kazao je Stanković.

On je podsetio da Niš nije izradio Plan zaštite od aerozagađenja, iako je bio obavezan, koji bi  uradili eksperti sa hitnim, srednjoročnim i dugoročnim merama.

Stanković zahteva da se uvede i sistem za informisanje građana o zagađenju.

Niš je tokom decembra i januara bio jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Protest za čist vazduh sledeće subote?

Miodrag Stanković je najavio da će, ukoliko se njegovi predlozi ne usvoje i primene, pozvati građane na protest ispred Skupštine grada naredne subote.

-Nišlije će tada pokazati da žele da dišu čist vazduh, “koji koji nije zagađen zbog visokog standarda , kako kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić-rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari