Nauka

Odložen test rakete kompanije milijardera Ilona Maska

Odložen test rakete kompanije milijardera Ilona Maska
Foto: Arhiva | Odložen test rakete kompanije milijardera Ilona Maska

Kompanija milijardera Ilona Maska "Spejsiks" odložila je danas test koji bi trebalo da u toku leta uništi raketu "Falkon 9" pošto ona izbaci kapsulu za astronaute, čime će se pokazati da je ta svemirska letjelica bezbjedna za astronaute.

Test je odložen zbog nemirnog mora, a kompanija će pokušati novu probu u nedjelju između 8 časova i 14 časova , prenosi "Njujork tajms".

"Spejsiks" od 2012. godine obavlja letove za Međunarodnu svemirsku stanicu za NASA, ali nikada do sada nije prevozila ljudsku posadu, već samo teret. Prije nego što bude spreman da počne da prevozi astronaute NASA na stanicu, "Spejsiks" će testirati sistem koji treba da spasi astronaute u slučaju da nešto krene loše tokom lansiranja.

"Glavni cilj ovog testa jeste da pokaže da možemo bezbedno da prevozimo astronaute", rekao je Bendži Rid, direktor misija "Spejsiks" s posadom, na konferenciji za novinare u petak.

Ovaj let rakete "Falkon 9" s kapsulom "Kru Dragon" na vrhu poznat je kao test za napuštanje letelice tokom leta. Na njemu neće biti astronauta i neće biti poput većine lansiranja gde se "stvarno nadamo da neće biti uzbudljivo", rekla je Kati Luders, menadžerka komercijalnog programa Nase.

Otprilike 84 sekunde nakon lansiranja, raketa "Falkon 9" ugasiće svojih devet motora, simulirajući kvar, a snažni potisnici na "Kru Dragonu" će se upaliti da bi pokrenuli kapsulu. Sila tog iznenadnog razdvajanja uništiće raketu, koja će možda i eksplodirati.

Nakon što dosegne nadmorsku visinu od oko 40 kilometara, "Kru Dragon" će otkačiti "prtljažnik“, odnosno donju polovinu svemirske letjelice, a mali potisnici će gurnuti kapsulu u ispravnu vertikalnu orijentaciju prije nego što se padobrani aktiviraju. Ona bi trebalo da se spusti u Atlantski okean samo 10 minuta nakon lansiranja.

Ako test bude uspješan, sljedeća misija "Kru Dragona", kada bi u raketi trebalo da budu i dva astronauta, Daglas Harli i Robert Benken, mogla bi da otpočne već početkom marta.

Uspeh u testu napuštanja letjelice tokom leta približio bi Nasu kulminciji njene strategije prelaska na privatne kompanije - "Spejsiks" i "Boing" - za prevoz astronauta. U prošlosti je Nasa gradila i upravljala sopstvenim vozilima, poput svemirskog šatla.

Prošog mjeseca "Boing" je predstavio svoju kapsulu zvanu "Starlajner", u probnom letu bez astronauta, ali problem sa satom svemirske letjelice doveo je do otkazivanja planiranog slijetanja na svemirsku stanicu.

"Boing" i Nasa istražuju šta je pošlo naopako i Nasa će odlučiti da li će dozvoliti astronaute na sljedećem letu "Starlajnera" ili će zahtijevati da "Boing" prvo ponovi probni let bez posade.

Od povlačenja svemirskog šatla 2011. godine, Nasa se oslanja na rakete "Sojuz" koje je Rusija napravila za prevoz astronauta u orbitu.

Nasa želi da kupi još jedno ili dva sjedišta od Rusije, po cijeni većoj od 80 miliona dolara po komadu. Ako "Spejsiks" i "Boing" budu imali dodatna odlaganja, Nasa će morati da smanji broj astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će ograničiti obim naučnog istraživanja, navodi se u tekstu "Njujork tajmsa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije