Balearska ostrva zabranila "turizam pijančenja"

Regionalna vlada Balearskih ostrva usvojila je zakon kojim namerava da suzbije "turizam pijančenja", što uključuje zabranu "happy hoursa", otvorenih šankova, te ograničava prodaju alkohola u centralnim zonama tog španskog ostrva u Sredozemnom moru.
Balearska ostrva zabranila "turizam pijančenja"
Foto: Pixabay
Novi zakon zabranjuje i "balconing", opasnu praksu koja je poslednjih godina odnela dvanaest života pijanih turista. "Balconing" je prelaženje s jednog balkona na drugi, uglavnom u hotelima i turističkim apartmanima, ili pak skakanje s visokih balkona u bazene.
 
Alkoholne ekskurzije ili "pubcrowling", automati s alkoholom, žurke na brodovima poznate kao "party boats", te oglasi za alkoholna pića zabranjeni su u mestima Plaja de Palma i Magaluf na ostrvu Majorci, a takođe i u Sant Antoniju na ostrvu Ibici.
 
Turisti neće moći kupovati alkohol u tim zonama od 21h do 8h ujutru. Ta su mesta posebno popularna među britanskim turistima.
 
"Balearska ostrva postaju prvo mesto u Europi u borbi protiv turizma temeljenog na ekscesima", rekao je Iago Neguerela, zadužen za privredu i turizam u regionalnoj vladi.
 
Onaj ko bude praktikovao ili dopuštao "balconing" biće izbačen iz hotela i pretiće mu novčana kazna do 60.000 evra. Kritičari novog zakona smatraju da će naškoditi malim trgovcima na ostrvu Majorci i Ibici.
 
"To je preterana i neproporcionalna mera", rekao je za špansku televiziju Hose Tirado, predsednik Udruženje trgovaca i preduzeća za turističke usluge Majorce (ACOTUR).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja