Capital.ba

Bjelica: Razgovaraću sa nadležnima o gradnji hidroelektrane

18.01.2020. / 14:15

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica najavio je da će razgovarati sa predstavnicima svih nadležnih subjekata u Srpskoj kada bude zvanično obaviješten o dodijeli koncesije o izgradnji male hidroelektrane na rijeci Kaljina, uz napomenu da je stav lokalne uprave da ne dođe do narušavanja životne sredine.

bjelica

Odluku o dodjeli koncesije donijela je Vlada Republike Srpske, a procijenjena vrijednost investicije je 1.473.820 KM.

Bjelica je istakao da će sarađivati sa Vladom Srpske i nadležnim ministarstvom i vjeruje da će se razgovorom i sagledavanjem posljedica i koristi od ove investicije pronaći zajednički interes na obostrano zadovoljstvo.

On je podsjetio da je Sportsko ribolovačko društvo “Bioštica” sa Sokoca sredinom novembra prošle godine organizovalo mirni protestni skup protiv izgradnje ovog objekta na Kaljini i drugim rijekama u okruženju.

Bjelica je naveo da je peticiju protiv izdavanja dozvole i gradnje mini hidroelektrane potpisalo oko 1.000 građana i predstavnika 17 nevladinih organizacija, koja je upućena na adrese svih nivoa vlasti u Srpskoj.

Potpredsjednik Sportskog ribolovačkog društva “Bioštica” Radislav Nešković rekao je Srni da se potpisnici peticije protive izgradnje hidroelektrane, jer se očuvanje rijeka tiče domaćih zakona, prava i interesa ljudi.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljina kod Sokoca, a procijenjena vrijednost investicije je 1.473.820 KM.

Prema odluci o dodjeli koncesije, izgradnja male hidroelektrane planirana je na dijelu vodotoka rijeke Kaljine, nizvodno od mjesta ka putu za selo Banja Lučica, na području mjesne zajednice Kaljina, opština Sokolac.

Portal CAPITAL nedavno je pisao kako je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dobilo  od Vlade zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljini. O tome možete čitati OVDJE.

 

Srna/Capital

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!