Nova stranka traži od Vlade mere za zaštitu stanovništva 1

Nova stranka pozvala je Vladu Srbije da ne bude „saučesnik u masovnom trovanju građana Srbije zagađenim vazduhom“ i da ne da formira izvesna „radna tela koja se ne bave, niti će se baviti svojim poslom“, već da smesta donese set mera za zaštitu zdravlja stanovništva.

Nova je poručila premijerki Ani Brnabić da pogleda izveštaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine iz 2010. godine, iz koga se vidi da je nivo ovogodišnjeg zagađenja bio znatno niži nego danas.

„Poslednjih meseci dali smo niz sistemskih predloga koji mogu da dugoročno poboljšaju kvalitet života građana. Prva stavka je proširenje mreže stalnih stanica za merenje zagađenja vazduha i postavljanje semafora sa prikazom trenutnih merenja, jer je to način na koji se najbolje sprečava izazivanje panike“, navodi se u saopštenju Nove. Pored toga zatražili su da se zameni pogonsko gorivo u javnom transportu u Beogradu i drugim gradovima i da se sa fosilnih goriva, pređe na električnu energiju i tečni naftni gas, kao i da se aktivno promoviše korišćenje javnog transporta.

„Takođe, davanje subvencije za nova taksi vozila iz uredbe Vlade Srbije, treba usloviti klauzolom da moraju da budu ‘plug-in’ hibridi ili potpuno električna“, predlaže Nova. Među predlozima su i kompletna elektrifikacija poštanskih i svih drugih dostavnih vozila u periodu od jedne godine, osposobljavanje sistema monitoringa zagađenja na auto-putu, koji prolazi kroz Beograd i rubove drugih gradova, kao i usklađivanje brzine kretanja vozila sa trenutnim merenjima nivoa zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari