Preminuo kardiohirurg Predrag Petrović 1Foto:Naučno društvo Srbije

U Beogradu je 15. januara preminuo prof. dr Predrag Petrović, kardiohirurg. Kako je saopštilo Naučno društvo Srbije ispraćaj na kremaciju je u ponedeljak 20. januara u 17 časova na Novom groblju, a početak opela je 16:30 časova. Datum komemoracije ce biti naknadno objavljen.

Prof. dr Predrag LJ. Petrović, bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rođen je u Skoplju 1935. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine.

Usavršavao se iz kardiohirurgije 1974/75 godine na Baylor University u Hjustonu (SAD) kod profersora Michael De Bakey-a. Po povratku sa usavršavanja, nastavio je razvoj kardiohirurgije bivše II hirurške klinike.

Zahvaljujući pažljivoj selekciji i obrazovanju kadrova u najpoznatijim svetskim centrima, velikom broju inovacija u oblasti dijagnostike i terapije, savremenom lečenju pacijenata, intenzivnoj međunarodnoj saradnji i velikom broju publikovanih radova u zemlji i inostranstvu, Institut za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije, pod rukovodstvom Prof. Petrovića, izrastao je u ustanovu cenjenu i priznatu u međunarodnim razmerama.

Dugogodišnjim radom, posebno je uticao na razvoj kardiohirurgije u oblastima vezanim za hirurško rešavanje: akutne disekcije aorte, edokarditisa i ugradnje veštačkih srčanih valvula, tumora srca, komplikacija akutnog infarkta miokarda (ventrikularnog septalnog defekta, aneurizme leve komore, pseudoaneurizme i dr.). Takođe, dao je značajan doprinos i u hirurškom rešavanju poremećaja srčanog ritma, a posebne zasluge mu pripadaju za uspešno uvođenje u rutinsku praksu kardiohirurških procedura u dubokoj hipotermiji sa potpunim zaustavljanjem cirkulacije.

Među izuzetno složenim operacijama, koje se rade samo u vrhunskim centrima, a koje je duži niz godina uspešno izvodio sa svojim timom, mogu se izdvojiti: reoperacije srčanih zalistaka, by-pass reoperacije, koridor operacije kod poremećaja srčanog ritma i mnoge druge.
Prof. Petrović je osnivač je i prvi predsednik Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije. Na čelu prvog nacionalnog Udruženja ove vrste, osnovanog 2001. godine, inicirao je i realizovao akreditaciju velikog broja kardiovaskularnih hirurga u Evropskom bordu za torakalnu i kardiovaskularnu hirurgiju. Za svoj rad i zasluge na polju međunarodne afirmacije naše kardiovaskularne hirurgije, Prof. Petrović je akreditovan zvanjem „Fellow of Europen Board for Thoracic and Cardiovascular Surgery (F.E.T.C.S.)“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari