');
Biznis Privreda i finansije
I PORED NEGATIVNIH KAMATA ECB Banke u evrozoni povećale prihode

I PORED NEGATIVNIH KAMATA ECB Banke u evrozoni povećale prihode

Banke u evrozoni ostvarile su veće neto kamatne prihode u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period godinu dana ranije uprkos ponovljenim prigovorima da im negativne kamate u centralnoj banci nagrizaju glavni izvor prihoda, pokazuju podaci Evropske centralne banke (ECB).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Tanjug / RAS Srbija

U septembru prošle godine ECB je dodatno spustio negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, na minus 0,5 odsto, tvrdeći da su banke zapravo neto dobitnici politike ultraniskih kamatnih stopa, budući da veći obim kreditiranja više nego anulira nepovoljan uticaj niskih kamatnih stopa.

Foto: Ilustracija / Promo

Upozoravali su, takođe, da prigovori o niskim kamatnim stopama odvraćaju pažnju od zastarelih poslovnih modela banaka koji su već dugo značajan uzrok niske dobiti. Niska profitabilnost, s druge strane, spada među najveće rizike za privredu evrozone, naglašavaju u ECB-u.

Objavljeni podaci potkrepljuju njihove tvrdnje, pokazujući da su najveće banke u evrozoni, čije poslovanje ECB nadzire, u trećem tromesečju ostvarile 4,37 odsto veće neto kamatne prihode nego u istom razdoblju godinu ranije, od 202,9 milijardi evra.

Iznos je ujedno najviši u trećem kvartalu od kraja 2014. kada je ECB počeo sa supervizijom.

Ukupni prihodi banaka takođe su porasli, dok im je neto dobit smanjena za 8 odsto, zbog kontinuiranog rasta troškova i skoka rezervacija za rizike, pokazali su podaci ECB-a.

Pročitajte još

Najlošije rezultate su beležile nemačke banke, izjednačivši se u ukupnoj neto dobiti s onima u Grčkoj. Ukupni povrat od kapitala (RoE) u nemačkim bankama iznosio je u trećem kvartalu 2019. svega 0,4 odsto, što znači da nisu zaradile ni za trošak uloženog kapitala, iako je njihova kapitalizacija zasad dobra.

Banke u Španiji i Italiji bile su proteklih godina na glasu kao kandidati za spašavanje, ali su u trećem tromesečju ostvarile povrat od preko 7 odsto, što je među najvišima u evrozoni.