Grupa građana traži održavanje zbora građana zbog projekta "Novi Sad na vodi"

Grupa građana zatražila je da se sazove zbor građana na kojem bi se raspravljalo o investitorsko-urbanističkom projektu "Novi Sad na vodi" i ta inicijativa podneta je Mesnoj zajednici "Ostrvo".
Grupa građana traži održavanje zbora građana zbog projekta "Novi Sad na vodi"
Foto: 021.rs
O ovom projektu, kako kažu, javnost i stanovnici Limana malo znaju.
 
U saopštenju navode da "kako se ne bi nastavila nakaradna praksa kojom Novi Sad postaje (jedini) grad koji se ruši građenjem, a povodom izuzetnog uznemirenja stanovnika ove mesne zajednice najavama gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da će na prostoru priobalja Dunava (širi prostor od Ribarca preko Depresije sve do Studentskih domova) nići luksuzan 'stambeno poslovni kompleks', u ime građana ove mesne zajednice, pisac i istoričar umetnosti (Novi) Nebojša Milenković je Savetu Mesne zajednice "Ostrvo" podneo zahtev za sazivanje zbora građana".
 
"U tom zahtevu koji su svojim potpisima podržali stanovnici ove mesne zajednice, Milenković podseća predsednika Saveta MZ 'Ostrvo' Dušana Penezića da aktuelni Urbanistički plan na ovom prostoru predviđa objekte javne namene (sportsko-rekreativne i kulturne i ugostiteljske) i ukazuje da bi realizacija ovog projekta, imajući u vidu dosadašnja 'urbanistička' iskustva npr. (Nove) Detelinare ili Grbavice - značajno bio narušen kvalitet života stanovnika ove MZ, koliko i urbanistički identitet Novog Sada kao grada u celini", navodi se u saopštenju.
 
Konstatujući nezadovoljstvo što se građani o ovako obuhvatnom urbanističkom projektu "informišu" isključivo posredstvom medija, od Saveta MZ zahteva se sazivanje zbora građana kojem bi prisustvovao i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada kao najpozvaniji da navedenu zabrinutost razreši neposrednim dijalogom sa građanima čime bi se ispoštovalo i Ustavom i zakonom garantovano pravo građana da utiču na rešenja kojima se neposredno narušava ili unapređuje kvalitet života u zajednici u kojoj žive.
 
"U ovom trenutku aktuelne su još dve inicijative za sazivanje zborova građana u mesnim zajednicama 'Petrovaradin' i 'Gavrilo Princip' na Novom naselju, koje su građani u skladu sa statutima mesnih zajednica i Statutom grada inicirali, ali ni do isteka zakonski predviđenog roka one nisu prihvaćene. Saveti ovih mesnih zajednica nisu sazvali zborove građana, a to su bili dužni da učine u roku od 30 dana od predaje zahteva. Ukoliko ni ovaj zbor građana ne bude sazvan, biće to šesti uzastopni slučaj oglušivanja mesne i lokalne samouprave na zahteve građana", dodaje se u saopštenju.
  • Aleksandar Bikar

    20.01.2020 20:17
    Pitanje
    Kako će sve to kad se izgradi uticati na vodozahvat nizvodno od tog naselja? Pogledajte u vodokotlić sada pa ćete videti šta pijemo.
  • Само посматрам

    20.01.2020 20:12
    @Bujke
    “...Nema tamo niceg lepog u ovom trenutku ali treba naterati grad da idejno resenje bude sa dosta zelenila....”

    Читаш ли ти уопште претходне коментаре?
    Ко је написао да не треба ништа да се ради?
    Народ хоће да се испоштује претходни урбанистички план с спортским теренима и зеленилом уз Дунав, а не да се зидају блокови типа Грбавица и Детелинара!
  • Bujke

    20.01.2020 16:01
    Namcor
    Mnogi se ovde pecaju na grupu gradjana koji su u pravu u nekom delu ali ne u svemu. Novi Sad treba da izadje na dunav i tu nema rasprave. Nema tamo niceg lepog u ovom trenutku ali treba naterati grad da idejno resenje bude sa dosta zelenila. Ko je pogledao plan za depresiju videce da sadrzi parkic i sportske terene i sta je tu sporno. Nemojte misliti da branim urbanizam koji u poslednje vreme ima sulude planove kao sto su garaze i limanski park ali ovo se mora urediti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti