Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
NAJSTARIJI MLADOŽENJA U DEVETOJ DECENIJI Od šest trebinjskih matičara samo jedan u braku

NAJSTARIJI MLADOŽENJA U DEVETOJ DECENIJI Od šest trebinjskih matičara samo jedan u braku

U Trebinju je lani sklopljeno približno isto brakova kao 2018., a najstariji “mladoženja” ima čak 85 godina, dok najstarija “mlada” ima 61 godinu.

Prema podacima matičnog ureda, u toku godine bilo je i parova gde su razlike između bračnih drugova i po dvadeset godina, ali i onih koji su i ranije bili u braku, pa obnavljali bračnu zajednicu.

Prošle godine na ludi kamen stalo je i nekoliko šezdesetogodišnjaka iz Trebinja, a, iako su znatno mlađe od svojih izabranika, bračnu zajednicu osnovalo je i nekoliko žena u petoj deceniji.

Matičari kažu da nije bilo maloletničkih brakova, niti brakova u kojima je jedan bračni drug stranac.

Trebinjski mladenci, uglavnom se odlučuju, da matičari dolaze u svadbene salone gde prave zabavu, a dolazak matičara, po odluci Skupštine grada, naplaćuje se 100 KM.

Odluka Skupštine grada da uz matičara venčanju prisustvuje i po jedan odbornik, od leta 2018. godine, niije zaživela, pa venčanja i dalje obavljaju samo matičari.

U trebinjskom matičnom uredu navode da se veoma mali broj mladenaca odlučuje da sudbonosno “da” kaže u prostorijama gradske uprave, tačnije u skupštinskoj sali, iako je u tom slučaju besplatno.

- Mladenci se raspituju kada će se vratiti praksa da se venčanja obavljaju u sali bivšeg Doma kulture, gde je godinama bilo. To je blizu Sabornog hrama, gde su i crkvena venčanja, ima dovoljno parking prostora za svatove, a u tom slučaju venčanje se ne bi plaćalo - kažu u trebinjskom Matičnom uredu.

Foto: Dubravka Čolović / RAS Srbija

Dok je broj brakova približno isti, u trebinjskom porodilištu i lani je rođeno dvadesetak beba manje nego 2018. godine, a taj trend se nastavlja iz godine u godinu.

Roditelji su i u 2019. godini bili maštoviti, pa su pored uobičajnih davali i ređa imena svojim potomcima.

Među neobičnim imenima upisanim u matičnu knjigu rođenih u Trebinju su Natanel, Georgije, Adam, Adrijan,Dorotej, Despot, dok su devojčice dobijale imena Sumeja, Aneta, Stefana, Gabrijela.

U 2020. godinu, kao u i mnoge ranije, trebinjski matičari su ušli kao neženje, od šest matičara samo jedan je u braku.

Jedini oženjeni matičar je Vaso Čihorić, koji kaže da svima poručuje da se ožene i udaju, jer u braku ima pozitivnih stvari i ciljeva koji se bez zajednice ne mogu postići.

Trebinjski matičari, ovi nevenčani , navode da im posao nije nimalo lak.

-Uvek nam govore da smo baksuzi, neki, što su se razveli, neki što su još u braku-kažu, kroz šalu, matičari. Ipak, dodaju, da za sada neće ništa menjati ni u privatnom životu, ni u poslu.

Najkraći brak

Pre nekoliko godina Trebinje je bilo rekorder po najbrže rastavaljenom braku, nakon što se jedan par venčao u subotu, a već u sredu zatražio razvod. U trebinjskom matičnom uredu 2017. godine upisana je i prva promena imena zbog promene pola, kada je jedan Trebinjac u inostrantsvu “postao žena” iI zatražio da se kao žena upiše u knjige rođenih.