17. januar  2020. 18.10  | Izvor: Tanjug

Svečano otvoren kineski novogodišnji vašar u Beogradu

BEOGRAD -

U narednih mesec dana biće održane brojne manifestacije u Beogradu i Novom Sadu povodom Kineske nove godine.

Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je danas na Kalemegdanu povodom obeležavanja Kineske nove godine u Beogradu, da je to najvažniji praznik u Kini, sa 4.000 godine dugom tradicijom.

"Obeležavanje naše nove godine, i to po drugi put u Beogradu, predstavlja most koji spaja dva naroda. Ove godine je prvi put organizovan kineski novogodišnji vašar. Atmosfera je slična onoj u Kini, vesela i radosna, s tim što je obim manji", rekla danas ambasadorka Čen.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je danas podatke koliko je Srbija interesantna kineskim turistima kojih ju je prošle godine posetilo oko 150.000, uz 300.000 ostvarenih noćenja.

"To je više nego Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, i duplo više nego Slovenija. Jedina zemlja u regionu koja je privukla više turista je Hrvatska, što je očekivano zbog mora. Podsećam da smo pre šest godina imali svega 9.500 kineskih turista. Prema tome, možete da vidite kakav je iskorak napravljen, a mislim da će i ovo obeležavanje Kineske nove godine doneti nove posete", kazao je Ljajić i dodao da najveći broj kineskih turista posećuje Beograd i Novi Sad.

Obeležavanjem Kineske nove godine, Srbija će se priključiti velikim turističkim destinacijama, kao što su London, San Francisko, naveo je ministar.

"Čitav niz dešavanja, događaja i manifestacija će u narednih mesec dana biti organizovano, kako bi kineski turisti bar delimično osetili ono što imaju za praznike u domovini. Veliki broj njih ne može za praznike da ode u Kinu", rekao je Ljajić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je izuzetno sretan što se nakon Nove godine i Srpske nove godine, obeležava u Beogradu i Kineska nova godina.

"To je Beograd koji želimo, koji je otvoren prema drugima i koji je internacionalan. Kineski prijatelji su ovde dobrodošli i ovde mogu da se osećaju kao kod kuće. Ovde se gradi i najveći kineski kulturni centar u Evropi, takođe puno investicija ovde je upravo iz Kine. Nebrojeno puta su pomogli našoj zemlji i zato sa ponosom u ime Beograda našim kineskim prijateljima čestitam Kinesku novu godinu", naveo je Vesić.

Kineska nova godina biće obeležena u subotu, 25. januara. Datum varira svake godine i nije fiksiran. Najčešće, ona počinje dolaskom mladog meseca krajem januara, a završava se krajem februara, pri punom Mesecu. Simbol Kineske nove godine za 2020. je Pacov, za koji se veruje da donosi prosperitet i mudrost narodu.