Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SKRAĆUJU RAD NEDELJOM Savez opština i gradova podržao inicijativu Sindikata trgovine

SKRAĆUJU RAD NEDELJOM Savez opština i gradova podržao inicijativu Sindikata trgovine

Svi ti radnici imaju svoj privatni život. Kada odem u neku prodavnicu, uvek su me pitali kada će se doneti odluka o zabrani rada nedeljom, a neki od njih su to tražili i pismeno.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Oliver Bunić / Ringier

Ovako , između ostalog, Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad, obrazlaže odluku o zabrani rada nedeljom u trgovinama na području ove opštine. Odluka je stupila na snagu 1. decembra. Vlasnici prodavnica su se protivili, tvrdeći da će morati otpuštati radnike. Međutim, rukovodstvo opštine im nije verovalo. Dozvoljeno je da nedeljom rade dragstori pod određenim uslovima.

Sindikat trgovine Republike Srpske je pokrenuo kampanju zabrane rada nedeljom, a pre više od mesec dana su tu inicijativu uputili Savezu opština i gradova Republike Srpske i – dobili su podršku.

Zapravo, predsedništvo Saveza opština i gradova, u čijem sastavu se nalazi ukupno 19 načelnika i gradonačelnika iz Srpske, preporučili su svim lokalnim zajednicama da se rad nedeljom i u dane državnih praznika zabrani ili u prvom periodu ograniči samo na prvu smenu.

-Zaključci su zaista usvojeni jednoglasno i svi predstavnici lokalnih zajednica su svesni da se moraju zaštiti prava radnika. Dakle, nijedan načelnik i gradonačelnik nije imao oprečne stavove i smatraju da treba rad nedeljom skratiti – kaže za Ljubiša Ćosić, predsednik Predsedništva Saveza opština i gradova, a koji je načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Foto: Mariana Đurić / RAS Srbija

On zato veruje da će sve lokalne zajednice ići u pravcu barem skraćenja radnog vremena, a neke i sa zabranom.

– Moja lokalna zajednica će skratiti radno vreme trgovina nedeljom i biće od osam od 14 časova, a sada je do 16 časova – ističe Ćosić.

On navodi da je za očekivati da u gradovima uglavnom bude dozvoljen rad u jednoj smeni, a smatra da je za Banjaluku, kao najveći grad Srpske, realno da bude dozvoljeno do 18 časova. U Banjaluci je nedeljom dozvoljen rad trgovinama do 22 časa.

- Na ovom našem poslednjem sastanku nije bio gradonačelnik Banjaluke, ali jeste njegov predstavnik koji je dao punu podrušku skraćivanju radnog vremena nedeljom i praznicima – objašnjava Ćosić.

Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine RS, zadovoljan je prvom reakcijom Saveza opština i gradova. Ima informaciju da su zaključci Predsedništva Saveza opština i gradova prosleđeni sve i jednoj lokalnoj zajednici u Srpskoj na razmatranje.

– Već su neke opštine preporuku o ograničavanju i zabrani rada nedeljom uvrstili u svoje prve sednice skupština opština posle praznika u januaru i februaru. Verujem da će svi prihvatiti naš zahtev – kaže Savanović.

Sektor trgovine u Republici Srpskoj zapošljava najviše radnika posle prerađivačke industrije. U trgovinama, po poslednjim podacima Zavoda za statistiku RS, radi gotovo 50.000 radnika, što je oko 18 odsto od ukupne radne snage. Žena je zaposleno zvanično oko 26.000. Prosečna plata trgovaca u novembru je bila 711 maraka, što je za 200 KM manje od republičkog proseka.

Takođe po poslednim podacima Zavoda za statistiku, u 2018. godini u RS je bilo registrovano 8.000 preduzeća i 17.815 preduzetnika od čega je 33,8 odsto iz oblasti trgovine.

Podrška građana

Sindikat trgovine i turizma Republike Srpske dobio je i podršku grđana za zabranu rada nedeljom u trgovinama. U anketi na sajtu i Fejsbuk stranici Saveza sindikata za potpunu zabranu rada nedeljom glasalo je ukupno 94,31 odsto od ukupnog broja glasova. Za ograničenje rada nedeljom na prvu smenu glas je dalo 3,58 odsto učesnika ankete, dok je za rad nedeljom bez ikakvih ograničenja tek 2,11 odsto.