Šta će mi se loše desiti ako raskitim jelku pre kineske Nove godine

Lenjost, zaborav ili čežnja za prednovogodišnjim raspoloženjem, zbog čega mnoge jelke u drugoj polovini januara stoje okićene na svečanom mestu iako smo dočekali sve što se čekalo

Nekih desetak dana pred Novu godinu, nekoliko koleginica u redakciji krene da roni po ormarima u potrazi za jelkama i novogodišnjim ukrasima.

Obično priskoči u pomoć još neki kolega i za sat ili dva redakcijski prostor oplemeni praznični kič, šljašteće kugle i šarene sijalice koje namiguju u ritmu zadatom u dalekoj Kini.

Tako malo je potrebno da se u prostor unese veselo raspoloženje, kako da se posvađaš sa kolegom ako između vas treperi srebrno inje od aluminijumske folije. A imamo i zlatno jer se na veselju kod nas ne štedi.

Kako se januarski praznici obično oduže, celoj kompoziciji samo smo dodali badnjak pred Božić, ali smo ga poštedeli kao Tramp ćurke te nespaljen i dalje doprinosi prazničnom potpuriju.

Normalno je, je li, da se ništa ne dira do „malog Božića“ odnosno srpske Nove godine, kažu da to odnosi sreću.

Ali pregurasmo i taj praznik, stigosmo na prag Svetog Jovana i kineske Nove godine, a jelka i badnjak uredno stoje, samo sijalice palimo nešto ređe.

Navikli smo se, gotovo da ih ne primećujemo više, već danima ne ispunjavaju svoju funkciju da nas podstiču ili barem podsećaju da treba dobro da se osećamo, ali eto ih tu.

Znam mnoge koji ni kod kuće još nisu raskitili jelku, valjda verujući da tim činom definitivno ubijaju svaku prazničnu čaroliju.

Kad skloniš jelku, gotovo je!

Počela je ta godina u kojoj moraš ovo ili ono, na šta se već ko od nas zakleo ili obećao, a mi još nismo sasvim spremni.

Kako da započenem ozbiljan posao, a još mi stoji jelka?

Ima mnogo istraživanja o prazničnoj euforiji i postnovogodišnjoj depresiji koja vrhunac dostiže trećeg ponedeljka posle Nove godine, ali ne znam da se iko posebno bavio doprinosom kućnih novogodišnjih ukrasa.

Dakle, kada je vreme da se sklone?

Tradicija tu ne pomaže, uopšte.

Ako jelku (ili bor) kitite poštujući običaje, onda to radite isključivo na Badnje veče, a sklanjate je pred Bogojavljenje.

Za pravoslavce to znači da Novu godinu (gregorijansku) čekaju bez jelke, a to još nisam video.

Ko slavi januarsku slavu verovatno raskiti dok sprema, da bi bilo više prostora za goste, a i da ne bi odvlačila pažnju sa ikone.

Ali šta da radimo mi ostali i ko će prvi da kaže da redakcija treba da se „resetuje“, naročito ako znamo da je naš mudri narod verovatno za takvoga smislio neko pakosno ime i sudbinu?

Ima onih, poznajem ih, koji će reći da bi bolje bilo pričati o uličnim ukrasima i kada će njih da maknu.

Ali pošto znam šta će ih u izbornoj godini zameniti, neka ih, još malo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво