SMS: Umesto ulaganja u zdrav vazduh, Srbija ulaže u naoružanje i konflikte 1Foto: J. Z. T.

Stranka moderne Srbije (SMS) ocenila je danas da je veliko zagađenje vazduha u Srbiji posledica činjenice da, umesto u zdrav vazduh, Vlada Srbije ulaže novac u naoružanje i „podgrevanje regionalnih konflikta“.

„Prilikom rasprave o rebalansu budžeta za 2019. tražili smo da se uvaže sugestije Fiskalnog saveta da se za životnu sredinu u budžetu izdvoji godišnje oko 500 miliona evra. Umesto toga, vlada je rebalansom budžeta propisala ulaganja u vojnu i policijsku opremu u sličnom iznosu od 474 miliona evra. Očigledno vlada ima druge nacionalne prioritete. Ne mogu se podgrevati regionalni konflikti i imati čist vazduh“, naveo je SMS u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su još u septembru prošle godine upozorili Vladu Srbije i nadležno ministarstvo na alarmantno stanje u pogledu kvaliteta vazduha i ocenili da je sadašnja situacija posledica decenija nebrige svih nivoa vlasti.

Naveli su podatke Ujedinjenih nacija, prema kojima, usled zagađenja vazduha, životni vek u Srbiji traje kraće 1,3 godine, a svaka peta prevremena smrt je posledica zagađenja vazduha.

„Upozorili smo i na podatke OEBS, EU i Svetske zdravstvene organizacije da je u Srbiji tokom 2016. godine zagađeni vazduh izazvao više od 11.000 prevremenih smrti i da troškovi prevremenih smrti i tretiranja bolesti uzrokovanih zagađenjem vazduha zdravstveni sistem Srbije koštaju oko četiri milijarde evra“, piše u saopštenju.

Podsetili su i da su Evropska unija i Evropska komisija upozorili vlasti u Srbiji na visok nivo zagađenja vazduha i od njih zahtevali poboljšano praćenje kvaliteta vazduha, češće i razumljivije informisanje građana, izradu nacionalne strategije i lokalnih planova poboljšanja kvaliteta vazduha.

„Od državnih funkcionera tražimo da prestanu sa promovisanjem zabluda da je zagađenje posledica povećanog standarda, kojeg nema, da Evropa preteruje sa zagađenjem vazduha u Srbiji, jer je to izgovor što nas ne žele, da nam Evropa šalje investitore koji nam prljaju vazduh. Umesto poricanja i sluđivanja građana, od odgovorne vlasti očekujemo najmanje da preduzme konkretne mere“, navodi se u saopštenju.

SMS je zahtevao prestanak nenamenskog trošenja ekoloških taksi koje moraju ostati u zelenim fondovima, ubrzanu izradu i realizaciju akcionih planova lokalnih samouprava koji će utvrditi i sanirati najveće zagađivače, usvajanje i sprovođenje Nacionalnog plana za smanjenje emisija koji je odobrila Evropska energetska zajednica i što bržu realizaciju Poglavlja 27 i svih akcionih planova i projekata, kako bi ubrzano krenuli ka dostizanju evropskih ekoloških standarda i maksimalno iskoristili u tu svrhu raspoloživu evropsku pomoć.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari