Hamnei će predvoditi molitvu 1Foto: EPA-EFE/IRAN'S SUPREME LEADER

Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei u petak će predvoditi molitvu u Teheranu u vreme protivladinih protesta u Iranu koji su počeli nakon što je iranska vojska prošle sedmice srušila ukrajinski putnički avion u kome je strdalo 176 osoba, javlja danas BBC.

Vlast u Iranu suočava se sa pritiskom demonstranata zbog rušenja ukrajinskog aviona i usporavanja ekonomije izazvanog američkim ekonomskim sankcijama.

Prema navodima iranske novinske agencija Mehr, osamdesetogodišnji Hamnei nije povezao predvođenje molitvi u teheranskoj džamiji Mosala sa političkom situacijom Iranu.

Agencija Mehr citirala je ocene zvaničnika da će „iranska nacija još jednom pokazati svoje jedinstvo i veličanstvenost“. Hamnei je posljednji put predvodio molitvu 2012. godine povodom 33. godišnjice Islamske revolucije.

Predvođenje molitve u prestonici države je važan čin, uobičajen kada iranski vrhovni vođa želi da prenese važnu poruku, ocenio je Mehdi Kalaji iz Instituta za bliskoistočnu politiku u Vašingtronu, prenosi BBC.

Predsednik Hasan Rohani u sredu je pozvao na nacionalno zajedništvo, ali je zatražio od vojske da u potpunosti rasvetli okolnosti rušenja ukrajinskog putničkog aviona. Iranska protivvzdušna odbrana srušila je ukrajinski Boing 737-800 na letu Teheran-Kijev.

Poginulo je 176 osoba, među kojima je najviše bilo Iranaca i Kanađana. Iiranske vlasti su prva tri dana negirale odgovornost, ali je, nakon međunarodnog pritiska, Teheran priznao da je avion srušen ljudskog greškom jer je zamenjen za krstareću raketu.

Pre toga je Iran, u znak odmazde zbog ubistva generala Ksima Sulejmanija, raketirao dve američke vojne baze u Iraku, a – prema objašnjenju Teherana – iranska protivvazdušna odbrana očekivala je protivnapad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari